Otsus hambaravihüvitiste kohta tuleb järgmisel aastal

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsis tänasel istungil lahendusi hambaravi kättesaadavuse parandamiseks ning komisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul vajatakse aega haigekassa pakutud hambaravihüvitiste võimaluste analüüsimiseks. 

«Istungil jäi kõlama soov taastada täiskasvanute hambaravi hüvitis. Haigekassa on pakkunud erinevaid stsenaariume, näiteks kui hambaravi hüvitis oleks 30 eurot aastas, siis see läheks maksma ligi 14 miljonit eurot aastas. Vajame aega analüüsimiseks ja järgmisel aastal saame langetada otsuseid,» ütles Pikhof.

Ta lisas, et teise stsenaariumi kohaselt võiks inimene kasutada hambaravi hüvitist kahe aasta jooksul 60 euro ulatuses. Kolmanda stsenaariumi järgi oleks täiskasvanute hambaravi hüvitis 30 eurot aastas ning annaks pensionäridele võimaluse kasutada proteesihüvitise limiiti kõigi hambaraviteenuste eest tasumisel. Selle oodatav eelarve mõju oleks 21 miljonit eurot, selgitas Pikhof.

Praegu kehtivad rahalised hüvitised hambaravi eest rasedatele, suurenenud hambaravivajadusega inimestele ja alla aastase lapse emadele 28,77 eurot aastas. 

Vähemalt 63-aastastele kindlustatud inimestele, vanadus- või töövõimetuspensionäridele on hüvitis 19,18 eurot aastas. Lisaks hüvitatakse hambaproteesimist 255,65 euro ulatuses kolme aasta jooksul töövõimetus- ja vanaduspensionäridele ning üle 63-aastastele kindlustatud inimestele. Alla 19-aastastele lastele on hambaravi tasuta.

Haigekassa esindaja hinnangul on maakondades hambaravi kättesaadavus ebaühtlane, seda aitaks parandada hambaravibussi kasutuselevõtmine. Haigekassal on kavas ka oluliselt rohkem tähelepanu pöörata ennetus- ja teavitustegevusele.

Hambaarstid tõid istungil esile, et haigekassa hambaraviteenuste hinnakiri tuleks muuta kulupõhiseks, et kõik hambaarstid nõustuksid töötama lastega.

Sotsiaalkomisjoni istungil osalesid Eesti Hambaarstide Liidu, Eesti Suuhügienistide Liidu, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles