Tegevus, mis pidurdab karastusjookide halba mõju tervisele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fruktoosi sisaldavad karastusjoogid soodustavad värske uuringu põhjal podagra teket
Fruktoosi sisaldavad karastusjoogid soodustavad värske uuringu põhjal podagra teket Foto: Repro

Suurtes kogustes suhkruid täistopitud karastusjookide joomine ei ole ilmselgelt tervislik valik, kuid selle negatiivseid mõjusid saab lihtsasti ennistada – tuleb lihtsalt rohkem kõndida.

Uuringus, mis avaldati alles hiljuti sel kuul, palus teadlane kahel üliõpilastest koosnenud grupil tarbida 75 grammi fruktoosi igapäevaselt, et matkida tüüpilise ameeriklase päevast suhkrukogust, vahendab Fox News.

Mõlemad grupid liikusid nädal aega järjest iga päev kaks korda rohkem kui tavaliselt, mis tegi umbes 10 kilomeetrit päevas.

Teise nädala veetsid grupid kõndides poole sellest, mis nad tavaliselt kõnnivad (umbes 2,5 kilomeetrit). Vähese liikumisega nädal põhjustas juba päris ruttu langusi tervisenäitajates. Muuseas suurenesid põletikulised näitajad ning tõusis lipoproteiinide tase veres.

Testid näitasid mõningatel juhtudel isegi tekkima hakkavat diabeeti. Nädal, mis nõudis üliõpilastelt suuremat liikuvust, «pesi» kõik negatiivsed tagajärjed suurest fruktoosi tarbimisest minema.

«Sellega ei taha ma öelda, et uuringu tulemus tähendab luba süüa halvasti ja kompenseerida seda suurema liikuvusega,» ütles uurija Suurbritannia ajalehele The Times.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles