Miks päikselistel päevadel tehakse rohkem enesetappe?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päiksest alati meeleolu tõstmiseks ei piisa.
Päiksest alati meeleolu tõstmiseks ei piisa. Foto: SCANPIX

Kuigi päiksepaistelistel päevadel peaks meeleolu olema parem, näitab statistika, et sõltumata aastaajast tehakse just siis rohkem enesetappe.

Üllataval kombel selgub, et enesetappe sooritatakse rohkem kevadel kui talvel, kirjutab Local. Viini ülikooli uurijad avastasid, et oma elu lõpetatakse sagedamini päikselisel päeval, sõltumata aastaajast. Uuringus kasutati Austria statistikat 1970. aasta jaanuarist kuni 2010 aasta maini ja sama ajaperioodi ilmavaatlusandmeid.

Neljakümne aasta jooksul toime pandud  69 462 enesetappu uurides selgus, et neid oli rohkem päikest täis päevadel.

Uuringu autor, Viini ülikooli professor Matthaeus Willeit rääkis, et päiksevalguse kogus u kaks nädalat omab seost enesetapuga. Mida rohkem on valgust teatud lühikese aja jooksul, seda suurem on tõenäosus, et enesetapule kalduv inimene seda ka teeb. Päiksevalgus on seotud serotoniini tasemega ajus. Nii nagu serotoniin tekitab heaolutunnet, on see ka seotud impulsiivsusega. Nii võib päiksevalguse poolt tõusnud serotoniini tase viia enesetappu kaalunud inimese impulsiivsele tegutsemisele. Samas on pikemaajalisel päikselisel perioodil nn kaitsev toime, tõstes meeleolu pikemaks ajaks. Willeiti sõnul kavatseb tema meeskond uurida edasi valguse ja serotiini taseme seost.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of the American Medical Association Society Psychiatry (JAMA Psychiatry),

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles