Toidud, mis teevad meid vanemaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie kehale mittesobivad toidud võivad põhjustada protsesse, mis pikas perspektiivis muudavad naha välimuse jõuetuks ning nii vananeme kiiremini.

Kes on see vanainimene, kes sulle peeglist vastu vaatab? Inimene, kes on pikalt tarbinud toitu, mida tema keha hästi ei talu ning see on muutnud tema naha vanaks, oleks peaaegu täpne vastus, kirjutab Fox News.

«Ükski toit ei tee sinu välimust vanemaks ühe päevaga, aga kui sa kogu oma elu vältel liialdad valede valikutega mõjutab see sinu naha nooruslikku välimust ning kiirendab kortsude teket,» ütleb toitumisspetsialist Jaime Mass Fox Newsile.

Põhjus on n-ö kahetahuline. Esiteks võib teatud toitude tarbimisel tekkida organismis põletikuline reaktsioon, mille tulemusel sinu enda keha ründab nahka umbes nagu siis, kui istuksid lõõskava päikese all ilma päikese eest kaitsva kreemita ja suitsetaksid sigaretti. Teiseks, kui sööd nahale mittesõbralikke toite, ei tarbi sa ilmselt samaaegselt piisavas koguses neid toite, mis võitleksid rakke kahjustava toime vastu, ütleb Northwesterni meditsiinilise tervise keskuse dermatoloogiaarst Samantha B. Conrad.

Arstid ja toimtumisspetsialistid on toonud välja viis toitu, mis jätavad naha tervisele oma kahjuliku jälje ning muudavad inimese väljanägemiselt vanemaks.

Suhkur

Suured kogused suhkrut põhjustavad organismis protsessi, mida nimetatakse glükatsiooniks. See on protsess, mis kahjustab nahka ning kiirendab selle vananemist.

Grillitud burgerid

«Toidud, mida on kõrgetel temperatuuridel kuumutatud, läbivad samuti glükatsiooni,» ütleb Mass. Polütsüklilised aromaatsed süsivesikud ja heterotsüklilised amiinid on kantserogeenid ehk vähitekitajad, mis tekivad liha kõrgel temperatuuril küpsetamisel. Selliseid aineid tekib eriti palju sütel või lõkkes grillitud lihas.

Praetud toidud

Rohkes õlis praetud toidud ei anna sulle mitte ainult topeltlõuga ega võimenda rasvaprotsendist tulenevate põletikuliste protsesside teket kehas, vaid võivad viia kollageeni (naha üks koostisosa – toim.) tootmise nii madalale, et naha struktuur muutub õrnaks ja tekivad kortsud, selgitab Mass.

Alkohol

Alkohol kahjustab maksa. «Kui maks on kahjustunud või on selle töövõime alkoholist tingitult aeglustunud, väheneb tema suutlikkus organismi toksilistest ainetest puhastada. See on ka põhjuseks, miks pärast suuremat joomingut võivad ilmneda nahal esmased märgid alkoholi halvast mõjust nahale,» ütleb Mass. Veelgi halvem on aga see, et kui oled tarbinud alkoholi, siis välistab see võimaluse, et keha saaks langeda kõige sugavamasse une staadiumisse. Kui sinu uni on lünklik ja ebakvaliteetne, jääb nahk ilma talle mõeldud paranemis- ja taastusprotsessidest.

Pakendatud toidud

Riikides kus tarbitakse vähe või üldse mitte töödeldud toite, on inimestel palju tervem nahk, kui neis riikides, kus süüakse otse pakendist. Pakendid sisaldavad nitraate, mis võivad kõiksugu põletikualgeid tagantkannustada ja võimendada. Sool, mida töödeldud valmistoitu lisatakse, kuivatab nahka ja kahjustab kapillaare, ütleb Mass. Inimesed, kes ei saa aru, mil põhjusel nad oma aknest leebemast või tõsisemast versioonist jagu ei saa, võiksid mõelda, mida nad endale sisse söövad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles