Aknest vabanemine nõuab kannatlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akne ehk vistrikud on probleemiks paljudele teismelistele.
Akne ehk vistrikud on probleemiks paljudele teismelistele. Foto: Apotheka

Mäletate, kuidas üheksanda klassi lõpupeole jäi peaaegu minemata, sest üks suur vistrik rikkus tuju? Või kuidas veel kümmekond aastat hiljem tuli aeg-ajalt väikeste vinnidega tegeleda? 

Akne ehk maakeeli põletikuliste vistrikega oleme kõik kokku puutunud. Kui ühel õnnestub nahaprobleem kiiresti seljatada, siis teisel tuleb ette võtta pikaajaline ravi, mis nõuab eelkõige järjepidevust ja kannatlikkust. Alles 40. eluaastates võib viimaks kergemini hingata.

Akne ravi sõltub eelkõige sellest, kui intensiivselt haigus kulgeb ja missugused on kollete tüübid. Üldiselt ravitakse kerget aknet vastavate kreemide ja hooldusvahenditega, raske akne korral tuleb lisaks manustada suukaudseid preparaate. Kuna akne on väga levinud ja teadlikkus sellest kõrge, on enamik inimesi enne arsti juurde pöördumist juba proovinud apteegis müüdavaid suukaudseid preparaate ja kaubanduses saada olevaid kosmeetikavahendeid.

Rõhk järjepidevusel

Ideaalis peaks akne korral kasutama aknevastast pesugeeli või puhastusvett, spetsiaalset päevast kreemi ja öist kreemi. Kuid inimestel ei ole paraku tihtipeale võimalik kõike korraga osta.

„Kosmeetika puhul on patsiendid hinnatundlikud, akne ravimine on kulukas,” tõdes Apotheka Viru Keskuse Apteegi proviisor Liis Kruus. „Kui peab valima ühe toote, ostetakse kreem,” lausus ta ning lisas, et tundliku ja probleemse nahaga inimestel soovitab ta kindlasti eelistada apteegikosmeetikat. „Kuid tõepoolest, kõige tähtsam on määratud toodete järjepidev kasutamine,” rõhutas ta. 

Kõige sagedamini tulevad akneprobleemiga apteekri juurde puberteediealised. Tihti küsivad nõu ka emad, eelkõige poegadele. Päeval kreemitamine ei ole poiste seas populaarne, kuid vähemalt ööseks soovitavad apteekrid küll spetsiaalset kreemi näole kanda.

Proviisor Kruusi sõnul käivad apteegis paljude sarjade esindajad, kes detailsemalt patsientidele selgeks teevad, mis on just nende toodete eelised teiste ees.  „Meil ei ole ka alati kerge orienteeruda, nahahooldussarju on palju ja eks meiegi täiendame end pidevalt,” sõnas ta.

Küll aga hindas Kruus võimalust pakkuda klientidele testreid. Paljud abivajajad on kasutanud mitut toodet, mis ei ole probleemile lahendust toonud ning seetõttu ei näe nad ka mõtet osta järjekordset kallist tuubi. Seetõttu rõõmustavad tootjate pakutavate testrite üle ka kliendid. „Lõpuks on määrav ikkagi see, mida arvab patsient,” sõnas Kruus.

Apteeker soovitab:

Avene Cleanance´i seebivaba pesemisgeel
Ei kuivata nahka, tehtud termaalvee baasil.
Mõeldud segatüüpi ja rasusele probleemsele nahale.
Niisutab, vähendab naha tundlikkust ja reguleerib rasunäärmete talitlust.
Kasutada üks – kaks korda päevas. Kanda niiskele nahale, hõõruda vahuks, korralikult loputada.
Ligikaudne hind  21-24 eurot.

Eucerini kooriv näopesugeel
Õlivaba, sobib igapäevaseks kasutamiseks.
Sisaldab piimhapet, mis avab ja puhastab poore, ning koorivaid mikroosakesi, mis puhastavad nahka sügavamalt.
Ligikaudne hind 13-15 eurot.

Australian BodyCare´i antibakteriaalne vistrikupulk
Sisaldab teepuuõli.
Mugav roll on otsik.
Sobib ka väikese vistrike, kriimustuste ja lõikehaavade puhul.
Puhastada probleemseid kohti õlise vatitampooniga kaks – kolm korda päevas.
Ligikaudne hind 6 – 8 eurot. 

Artikkel ilmus Apotheka ajakirjas “Naerata”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles