Millises vanuses inimesed kõige rohkem maiustavad?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erksavärvilised kommid teevad vanemad murelikuks.
Erksavärvilised kommid teevad vanemad murelikuks. Foto: SCANPIX

Teadlaste ettepanekul soovitakse Suurbritannia valitsuse soovituslikku päevast suhkrutarbimist kuni poole võrra vähendada.

Nii maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) kui ka Suurbritannia valitsuse nõustajad on hiljuti esitanud ettepaneku alandada suhkrutarbimise riiklikku soovituslikku piirmäära, kirjutab BBC Health.

Uue soovituse kohaselt peaks suhkur moodustama varasema soovitusliku 10 protsendi asemel 5 protsenti päevasest toidust saadud energiakogusest.

Uuring, mis avaldati ajakirjas BMC Public Health journal soovitas suisa soovituse alandada kolme protsendi peale.

Uurijate sõnul on selline samm vajalik silmas pidades tervishoiusektori ravikulutusi suhkrutarbimisest tingitud hammaste lagunemisele.

Nende sõnul on suhkur kõige suuremaks vaenlaseks hammaste lagunemisel ning on seetõttu enamasti ennetatav haigus.

Uuringutulemustest selgub, et kui suhkrutarbimist vähendataks päevases energiakoguses viiele protsendile, vähendaks see kuni kahekordselt praegu laialt levivat laste hammaste lagunemist.

Hambaprobleemidest tulenevad ravikulud võtavad maailma erinevates tööstusriikides 5-10 protsenti kogu tervishoiu eelarvest.

Päevane suhkrutarbimisprotsent kogu päevasest tarbitud energiakogusest Suurbritannia erinevate eagruppide seas.
Päevane suhkrutarbimisprotsent kogu päevasest tarbitud energiakogusest Suurbritannia erinevate eagruppide seas. Foto: Kuvatõmmis

Üks uuringu autoritest Philip James ütles, et suhkru tarbimise vähendamiseks tuleb astuda üha otsustavamaid samme.

Karastusjookide automaadid, mis on Suurbritannias sageli levinud ka koolides ja haiglates, tuleks Jamesi sõnul eemaldada.

Ta lisas, et toidud, mille söömine viib päevase suhkrudoosi üle 2,5 protsendi, peaksid olema pakendil märgistatud kui «kõrge suhkrusisaldusega» ning rakendatud peaks olema ka nn suhkrumaks, et nende tarbimist vähendada.

Hoolimata soovitava päevase suhkrutarbimise piirprotsendi langetamise ettepanekust, on inimestel isegi senise 10 protsendist kinnipidamisega raskusi.

Keskmist päevast toidukogust arvesse võttes oleks päevasest energiahulgast viis protsenti puhast suhkrut ümberarvutatult naiste puhul 25 grammi (viis kuni kuus teelusikat) ning meestel 35 grammi (seitse kuni kaheksa teelusikat).

Selle koguse suhkrut saab kätte juba ühest 330-milliliitrisest karastusjoogist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles