Tehispõrn puhastab vere mürkainetest ja bakteritest

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Harvardi Wyssi instituut

Harvardi Wyssi instituudi insenerid on nüüd loonud põrnana käituva verefiltri, mis suudab tunniga eemaldada üle 90 protsendi veres ringlevatest mürkainetest ja bakteritest.

Töörühm katsetas seadet rottide peal, kelle vereringesse oli viidud surmava doosi jagu kolibaktereid ja Staphylococcus aureus'ena tuntud baktereid, kirjutab ERRi teadusportaal.

Seade suutis esimese tunniga eemaldada enam kui 90 protsenti vereringes leiduvatest bakteritest.

Viie tunni järel oli puhastatud verega rottidest elus 89 protsenti, mil ravita jäetud rottidest oli sama ajaga hukkunud 86 protsenti; inimverega tehtud katsetes leiti, et tehispõrn suutis puhastada tunniga liitri jagu verd ja eemaldada taas enam kui 90 protsenti haigustekitajatest.

Töörühm lisab, et protsessi kiirendamiseks saaks kasutada korraga mitut vastavat seadet, järgmise sammuna plaanib Ingber teha katseid sigadega ja loodab inimkatseteni paari aastaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles