Kuidas ravida pohmelli?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased ei tea siiani täpselt, miks tekib pohmell.
Teadlased ei tea siiani täpselt, miks tekib pohmell. Foto: SCANPIX

Pohmelli ravimiseks on paljudel välja töötatud oma meetodid, kuid mis tegelikult aitab? 

Shape.com. toob välja neli soovitust, mis võivad aidata lahti saada pohmelliga kaasnevast peavalust, iiveldusest, värinatest ja janutundest.

1. Joo palju vett

Vedelikupuudus on üks peamisi peavalu põhjuseid, seda ka siis, kui tegemist pole pohmelliga. Nii et kõige parem viis peavalu ennetamiseks on juua juba alkoholi tarbimise ajal palju vett ning jätkata seda siis, kui üles ärkad. 

2. Vali kofeiini sisaldav valuvaigisti

Kofeiini lisatakse paljudele paljudele peavalurohtudele, sest see teeb nad ligi 40 protsenti efektiivsemaks, kiirendades ravimi imendumist. Lisaks on uuringuid, mille kohaselt kofeiin ise võib peavalu aidata, kuid seni pole veel selge, kuidas see täpselt toimib. Pea siiski meeles ka seda, et kofeiin mõjub eri inimestele erinevalt ning mõne inimese puhul võib ta peavalu hoopis hullemaks teha. 

3. Võta viigikaktuse ekstrakti

See ei aita küll pohmelli teket ära hoida, kuid üks kliiniline uuring näitas selle taimse ekstrakti võimet pohmellisümptomeid – eriti iiveldust, isutust ja suukuivust – leevendada. Kui valid toidulisandi annust, siis pohmelli vastu peaks sul vaja minema 1 600 rahvusvahelist ühikut. 

4. Proovi kurgirohuõli või kalamaksaõli 

Pohmellisümptomid on osalt tingitud põletikust, mille põhjustavad prostaglandiinid – hormoonilaadsed ühendid, mis koosnevad oomega-3-rasvhapetest EPA ja DHA, oomega-6 rasvhappest GLA ja arahhidoonhappest. 1980ndatel tehtud uuringud näitavad, et kui inimesed võtavad ravimit, mis tõkestab prostaglandiinide tootmist, on nende pohmellisümptomid järgmisel päeval oluliselt leebemad. Et prostaglandiine pärssivat ravimit nii lihtsalt kätte ei saa, on parim võmalus kurgirohuõli ja kalamaksaõli kombinatsioon. See kooslus töötab molekulaarsel tasandil, blokeerides põletikku esilekutsuvate prostaglandiinide tootmise ja suurendades põletikuvastaste prostaglandiinide tootmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles