Viis rumalat viga, mida tõbised endaga teevad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Nina nuuskamine.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Nina nuuskamine. Foto: Elmo Riig

Kui külmetus on murdnud ja köhimine, nina tilkumine ja aevastamine ei taha lõppeda, peaks teadma, millised ravivõtted on efektiivsed ja millised mitte.

Yahoo Health toob välja viis tüüpilist viga, mida külmetushaigusesse nakatunud inimesed teevad.

Liialt palju ravimeid

Mõne ravimi puhul võtab aega, kuni ta toimima hakkab. Seetõttu on kasulikum oodata ja mitte kohe järgmise tableti järele kätt sirutada. Külmetushaiguse käes vaevlevad inimesed on sageli kannatamatud ja tahavad kiiremini end paremini tunda ning arvavad, et rohkem ravimeid tähendab kiiremat paranemist. Tegelikult võib organism sellisest teguviisist ravimite ülekülluse saada. Liialt paljude ravimite manustamisel võib kaasneda palju kõrvaltoimeid, mis avalduvad näiteks maksas. Enamikus külmetusrohtudes on sees ka valuvaigistid ning nende ületarbimine pole samuti tark mõte.

Nuuskad nina liiga tugevasti

Kui nina tilgub, näib nuuskamine tilkumisele parimaks lahenduseks. Õigus – see leevendab küll, aga ainult ajutiselt. Nina tihe nuuskamine võib viia järgmiste probleemideni. Kui liialt tugevasti nuusata, võib põletikuline vedelik sattuda põskkoopasse ja põhjustada põletikku. Selle vältimiseks tuleb nina nuuskamisel hoiduda nina pigistamisest – nii satub vähem vedelikku põskkoopasse.

Välista tööleminek ja loobu kohvist

Märtri mängimisega saavutad vaid kaks asja: nakatad ka oma kaastöötajaid (kes seepeale sinu peale pahaseks saavad) ja ilmselt pikendad ka enese kannatusi. Külmetuse või gripi korral peab keha saama puhkust. Magamine ja rohke vedeliku tarbimine on need kaks asja, mida peaks tingimata tegema. Alles järgmise sammuna tuleb sümptomeid ravida ja neidki vaid siis, kui need tõesti väljakannatamatuks muutuvad. Ja ei mingit kohvijoomist! Liigne kofeiin viib kehast vedeliku välja, mis ei kiirenda sinu haigusest taastumist.

Kasutad eelmisest korrast üle jäänud antibiootikume

Mõned inimesed tarbivad ravimeid, mis seisavad nende koduapteegis eelmisest haiguskorrast ning on minetanud säilimisaja. Üleüldse - antibiootikumid ei pruugi sugugi head teha, kuna tegelikult on need mõeldud bakteriaalsete haiguste raviks, mitte viiruste raviks.

Sa ei järgi ninasprei kasutusjuhendit

Veresooned ninas on põletikust paistes ja võtavad seetõttu ninas rohkem ruumi, mis teeb ka hingamise raskendatuks. Nina-aerosool aitab paistetust alandada, kuid annab vaid ajutise leevenduse. Üle kolme päeva ei ole seda soovitav järjest kasutada. Kui sa seda aga teed, siis pead arvestama tagasilöögiga – põletik ei anna järele, vaid läheb tagasi paari päeva eelsesse seisundisse. Nii võid leida end ühel hetkel olukorras, kus liigud haigusest taastumise asemel kolm sammu tagasi ja kaks sammu edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles