Uuring: posttraumaatiline stress tõstab toidusõltuvuse riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas JAMA Psychiatry avaldatud uuringus leiti seos posttraumaatilise stressihäire ja toidusõltuvuse vahel, mis omakorda seletab varasemates uuringutes leitud seost selle häire ja kõrgenenud rasvumise riski vahel. 

Posttraumaatiline stressihäire (PTSH) puudutab ainuüksi USAs ligi 5,5 miljonit täiskasvanut. Tegemist on ärevushäirega, mis tekib stressirohkete ja traumeerivate sündmuste läbielamise järel. Sümptomiteks on kogetuga seotud heidutavad mõtted või mälestused, unehäired, närvilisus, emotsionaalne tuimus ja teistest võõrandumise tunne, kirjutab Medical News Today.

Minnesota ülikooli teadlase Susan M. Masoni sõnul seostab üha rohkem uuringuid PTSH-d kõrgenenud rasvumise riski ja sellega seotud haigustega. 

Mason ja tema kolleegid tahtsid teada, kas seose taga võib olla toidusõltuvus. 

Nad viisid läbi 49 408 naist hõlmanud uuringu analüüsi, kes olid uuringu alguses vanuses 25-42. Uuringut alustati 1989. aastal. 2008. aastal täitsid osalejad küsimustiku, mis tuvastas nende kokkupuute traumaatiliste sündmustega ja PTSH sümptomid. Järgmisel aastal hinnati osalejate toidusõltuvuse sümptomite olemasolu. 

Toidusõltlaseks loeti need, kellel esines Yale’i toidusõltuvuse skaala järgi vähemalt kolm kliiniliselt olulist sümptomit. Sümptomiteks on näiteks söömine ka siis, kui enam ei tunta näljatunnet – vähemalt neljal korral nädalas; vajadus süüa suuremas koguses stressi leevendamiseks; ja toidukoguste vähendamise pärast muretsemine vähemalt neljal korral nädalas. 

81 protsenti vaatlusalustest naistest oli kogenud vähemalt üht traumeerivat sündmust. Neist omakorda 34 protsendil ei esinenud mingeid PTSH sümptomeid, 39 protsendil eisnes 1-3 sümptomit seitsmest küsimustikus loetletust, 17 protsenti esines 4-5 sümptomit ja 10 protsendil 6-7 sümptomit. Keskmiselt olid naised kogenud esimesi PTSH sümptomeid 30-aastaselt. 

Teadlased leidsid, et mida rohkem PTSH sümptomeid naisel oli, seda suurema tõenäosusega esines tal ka toidusõltuvust. Naiste seas, kel puudusid PTSH sümptomid, esines toidusõltuvust 6 protsendil, samas kui 6-7 sümptomiga naiste seas oli osakaal juba ligi 18 protsenti. Lisaks selgus, et mida nooremas eas posttraumaatiline stressihäire avaldus, seda tugevam oli seos toidusõltuvusega. 

Teadlaste sõnul pakub nende uuring esmakordselt tõestust PTSH sümptomite ja toidusõltuvuse vahelise seose kohta. See leid on samuti kooskõlas hüpoteesiga, et varasemalt leitud PTSH ja rasvumise vaheline seos võib olla seletatav kalduvusega kasutada söömist stressisümptomite leevendamiseks. 

Teadlased lisavad, et kui nende uuringu tulemust õnnestub korrata pikaajalistes uuringutes, võib see viidata sellele, et PTSH all kannatavad inimesed vajavad psühholoogilist ja käitumuslikku sekkumist, mis tegeleks söömise kui stressi leevendamise viisiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles