Uuring selgitab välja toitumise mõju vananemisele

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Stanfordi ülikooli all tegutsev Ennetusuuringute keskus (Stanford University Prevention Research Center) alustab maailmas esmakordselt teadusliku uuringuga, mille eesmärk on välja selgitada tegurid, mis mõjutavad inimeste vananemisprotsessi kõige enam. 

Uuring on peamiselt suunatud inimeste igapäevase menüü analüüsimisele. 

Uuringuprojekt nimega Wellness Living Laboratory (WELL) püüab välja selgitada, kuidas inimesed saavad oma vananemisprotsessi juhtida ja aeglustada. Uuritakse inimeste igapäevast toitumist ja elustiili, mis mõjutavad ainevahetust ja kognitiivseid võimeid kõige enam. 

Ameerika Ühendriikides tegutseva toitumisalase uuringukeskuse Nutrilite’i terviseinstituudi toitumistehnoloogia spetsialisti Keith Randolphi sõnul on võimalik oma vananemisprotsessi positiivses suunas mõjutada. 

«Tänapäeval levinud kiiret elustiili arvestades kipub vananemine olema pigem kiire ja enneaegne. Uuringu eesmärk on välja selgitada, kuivõrd suurt mõju avaldab tervislik, aktiivne eluviis ja toitumine vananemisele,» lisas ta. «Tõenäoliselt aitavad just antioksüdandid, eelkõige E- ja C- vitamiini kombineerimine lisaks tavalisele toidule vananemisprotsesse peatada.»

Nutrilite’i tootearenduse asepresidendi Audra Daviesi sõnul annab uuring väga olulised teadmised toitumise mõju kohta meie tervisele. 

Viis aastat kestva uuringut alustatakse 2015. aastal. Uuringusse kaasatakse tuhandeid vabatahtlikke, kelle eluviisi, toitumisharjumusi ja elumuutusi uuritakse viie aasta jooksul. Uuringut toetab 10 miljoni dollari ulatuses Nutrilite’i Terviseinstituut, mille missioon on pakkuda toitumisalast teavet taimse päritolu toiduainete kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles