Mis erialadel võtavad ITK õed iseseisvalt vastu?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla tromboosikabineti õde Aire Põder rõhutab, et mida varem abivajaja sukki kandma hakkab, seda parem.
Ida-Tallinna keskhaigla tromboosikabineti õde Aire Põder rõhutab, et mida varem abivajaja sukki kandma hakkab, seda parem. Foto: Tairo Lutter

Ida-Tallinna Keskhaigla on Eesti Õdede Liidu presidendi Ester Öpiku sõnul kõige edukam näide õdede iseseisvate vastuvõttude rakendamisest. Millistel erialadel võtavad õed ITK-s vastu?

ITK Sõnumid kirjutab, et muutused ja areng tervishoiukorralduses tingib vajaduse tervishoiuteenuste osutajal leida järjest enam efektiivsemaid, kuid samas patsiendile ohutuid lahendusi. Siinkohal on positiivseks trendiks õdede ja ämmaemandate tõhusam kaasamine patsiendi terviseseisundi jälgimisse ning terviseteadlikkuse parandamisse, aidates sellega kaasa patsiendi elukvaliteedi hoidmisele ja haigustüsistuste ennetamisele ning säästes seeläbi väärtuslikku tervishoiuressurssi.

ITK-s pakuvad õed järgmiseid teenuseid:  

Reumatoloogia erialal: haiguse olemuse selgitamine, patsiendiõpetus enesehoolduseks, nõustamine, jalahaavandite hooldus ja ravi, ravipediküür, jalgade deformatsioonide hindamine jne.

Gastroenteroloogia erialal: C-viirusest põhjustatud maksahaiguse olemuse selgitamine, patsiendi terviseseisundi hindamine, ravi põhimõtete selgitamine, patsiendiõpetus enesehoolduseks jne. 

Kardiolioogia: südamepuudulikkuse olemuse selgitamine, patsiendi terviseseisundi hindamine, terviseriskide analüüs, ravimite manustamise õpetus, nõustamine, sobiva kehalise aktiivsuse valik jne.

Tromboosiõde vastuvõtt: suurema tromboosiriskiga patsientide ja/või antikoagulantravil olevate patsientide nõustamine, sh. näiteks reisimisega seotud tromboosiriskide hindamine ning ennetamise võimaluste selgitamine.

Suitsetamisest loobumise nõustamine 

Pulmonoloogia erialal: haiguste, nagu KOK, astma, allergia olemuse selgitamine, patsiendi terviseseiundi hindamine, terviseriskide anlüüs, nõustamine jne.

Allergoloogia ja immunoloogia erialal: haiguste olemuse selgitamine, abivahendite kasutamise õpetus, nõustamine jne.

Endokrinoloogia erialal: diabeedi ehk suhkurtõve olemuse selgitamine, patsiendi terviseseisundi hindamine, terviseriskide analüüs, nõustamine jne.

Dieediõe vastuvõtt: toitumise ja haiguse omavahelise seose selgitamine, toitumis- ja liikumissoovitused tervise hoidmiseks ja edendamiseks, patsiendiõpetus, individuaalse menüü koostamine, nõustamine jne.

Jalaraviõe vastuvõtt endokrinoloogia erialal: naha- ja jalahoolduse õpetus, nahakahjustuste ravi, haavandite hooldus ja ravi, ravipediküür, nõustamine jne. 

Neuroloogia erialal: sclerosis multiplexi olemuse selgitamine, ravi põhimõtete selgitamine, patsiendiõpetus, nõustamine jne.

Parkinsoni tõve olemuse selgitamine, mittemotoorsete sümptomite hindamine, ravi põhimõtete selgitamine, nõustamine jne.

Õe vastuvõtt taastusravi erialal: haiguse olemuse selgitamine, enesehoolduse õpetaus, nõustamine, abivahendite kasutamise õpetus jne. 

Õe vastuvõtt insuldihaigele ja tema lähedastele taastusravi erialal

Stroomiõe vastuvõtt kirurgia erialal: ileostoomi, kolostoomi ja urostoomiga patsientide nõustamine, operatsioonieelne ja -järgne nõustamine jne.

Haavaõe vastuvõtt kirurgia erialal: haavahooldus ja -ravi, haava seisundi hindamine, õmbluste eemaldamine, nõustamine jne.

Ortopeedia erialal: operatsioonieelne ja -järgne nõustamine 

Uroloogia erialal: uroloogiliste probleemidega patsiendi nõustamine ja õpetamine: püsikateetri, nefrostoomi, epitsüstostoomi hoolduse õpetus, arsti määratud ravi teostamine jne.

Audioloogiaõe vastuvõtt: kuulmisorgani funktsiooni uuringute teostamine, kõneaudimeetira teostamine vabas heliväljas, kuuldeaparaadi valimine ja kasutamise ja hooldamise õpetus jne.

Kõrva-nina-kurguhaiguste erialal: operatsioonieelne ja -järgne nõustamine, õpetamine 

Valuõe vastuvõtt: ravipõhimõtete selgitamine, nõustamine, eneseabivahendite õpetamine jne.

Bariaatriaõe vastuvõtt kirurgia erialal: bariaatrilise patsiendi operatsioonieelne ja -järgne nõustamine, toitumise ja haiguse omavahelise seose selgitamine, nõustamine jne.

Koduõe koduvisiit: nõustamise tervise säilitamise ja taastamise suhtes, patsiendi pereliikmete juhendamine ja õpetamine, arsti määratud raviprotseduuride teostamine 

Õe-ortopisti vastuvõtt: ortoptiliste rutiinuuringute teostamine, silmade liikuvuse ja koostöö häirete diagnostika ja ravi, patsientide õpetamine ja nõustamine enne ja pärast uuringut

Glaukoomiõe vastuvõtt: glaukoomi kompleksuuringud, haiguse olemuse ja ravirežiimi selgitamine, glaukoomipatsiendi õpetamine ja nõustamine 

Silmaõe vastuvõtt: silmapõhja erinevate osade ja nägemisnärvi funktsionaalsete uuringute teostamine, silmapõhja mutuuste hindamine/jälgimine makuli ealise degeneratsiooniga patsientidel, patsientide õpetamine ja nõustamine

Lisaks võtavad ITKs iseseisvalt vastu ämmaemandad ning õed günekoloogia erialal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles