Eesti Kiirabi Liit: terviseamet mahitas Karell Kiirabi turule tulekut

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne AS Karell Kiirabi pakkus kiirabiteenust Ida-Virumaal SA Ida-Virumaa Kiirabi.
Enne AS Karell Kiirabi pakkus kiirabiteenust Ida-Virumaal SA Ida-Virumaa Kiirabi. Foto: Пеэтер Лиллевяли

Ida-Virumaal järgmise nädala kolmapäevast kiirabiteenust osutama asuv Karell Kiirabi leiab, et Eesti Kiirabi Liidu senised kriitikanooled pole usaldusväärsed, kuna liidu ja endise Ida-Virumaa kiirabiteenuse osutaja vahel on tugevad sidemed. Liit omakorda peab süüdistust jaburaks.

«See ei puutu üldse asjasse, see on jabur! Meil on oma seisukoht, tõepoolest, milline peaks üks asutus olema, kuidas peaks seal asju ajama, kuidas tegutsema. Kui keegi tuleb ja arvab, et omab kiirabiautosid ja ülejäänud asjad on kuidas on - kas baas on või ei ole, kas töötajad on või ei ole – ning hakkab osutama «kvaliteetset» teenust, siis eksib ta rängalt. Nad (Karell Kiirabi – toim. ) peaksid tutvuma määrusega, milliseid ruume nõutakse ühelt kiirabibaasilt. See, mida nad fotodelt ajakirjandusele näitavad, on puhas pornograafia,» ütleb Eesti Kiirabi Liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee.

Seda, et terviseameti kinnitusel on Karell Kiirabi teenuseosutamiseks vajaliku loa väljastamise eel põhjalikult kontrollitud, Kõrgvee ei usu. «Kontroll on toimunud paberi peal. See, et töötaja on terviseameti registris olemas ja et Karell Kiirabi ametile inimest kui enda töötajat esitleb, ei tähenda, et ta tegelikult tööle tuleks. Terviseamet on selgelt rikkunud oma enda kehtestatud nõudeid,» leiab Kõrgvee.

Kiirabi liidu juhatuse esimees kahtlustab muuhulgas, et tervisemat on mahitanud Karell Kiirabi turule tulekut. «Amet on soodustanud kõlvatut konkurentsi, võttes üle teise end sissetöötanud asutuse tööruumid ja töö,» lisas Kõrgvee.

Seda, et Eesti Kiirabi Liidu väljastatud murekiri pole ajendatud asutuse nõukogu või juhatuse liikmete seotusega Ida-Virumaa kiirabi sihtasutuses, kinnitavad Kõrgvee sõnul kõige paremini Karell Kiirabi endi saadetud fotod valmivatest kiirabibaasi ruumidest.

«See on naljakas suhtumine terviseameti poolt, justkui kiirabil pole baasi vaja. See oleks nagu haigla avamine, kontrollimata, kas haigla üldse olemas on. Kiirabi brigaadile on ju vaja pinda, tehnilisi vahendeid, et väliseid kandetekke ja –raame puhastada, pinda, kus valmistada ette varustust, kohvreid, ruume, kus võtta vastu haigeid. Need pildid ei näita küll valmisolekut kõigeks selleks,» tunneb Kõrgvee muret.

Terviseameti hinnangul on Eesti Kiirabi Liidu süüdistused alusetud. «Seda võib mõista, sest Eesti Kiirabi Liit on kiirabiettevõtete ühendus ning on loomulik, et oma liikmete huvide eest seistakse. Kahetsusväärne on, et seda tehakse vahendeid valimata, nimelt on Eesti Kiirabi Liidu ja SA Ida-Virumaa Kiirabi juhtkondades osalt samad inimesed,» kinnitab ka terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

«Eesti Kiirabi Liidu sekkumispüüete tõttu kiirabi avaliku konkursi alguses kontrollis konkurentsiamet terviseameti tegevust kiirabi konkursi korraldamisel ega leidnud rikkumisi,» tõi Saluri välja.

AS Karell Kiirabi tegevusloa asjaolusid kommenteerides kinnitab terviseamet, et on põhjalikult kõike kontrollinud, sealhulgas üksipulgi üle vaadanud kiirabiautod ja varustuse. «Oleme väga tähelepanelikult jälginud kogu protsessi, kuidas Karell Kiirabi ennast teenuse osutamise alustamiseks Ida-Virumaal lõplikult valmis seab. Täna võime kinnitada, et kõik abivajajad võivad olla muretud, Karell Kiirabi on valmis Ida-Virumaal alates 24. septembrist osutama kvaliteetset kiirabiteenust,» edastas Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles