Kuidas punetavatele ja sügelevatele silmadele abi saada?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsinud silmad vajavad puhkust.
Väsinud silmad vajavad puhkust. Foto: SCANPIX

Sügelus ja punetus on sageli selge märk kuivadest silmadest. Need, kes pidevalt mistahes ekraani jälgivad, aitavad nendele sümptomitele vaid kaasa. Silmade ärritusele leidub aga mitmeid lihtsaid leevendusi.

Silmad sügelevad ja tekib tunne justkui liiv oleks silma sattunud: kes iganes pikalt oma nutitelefoni või arvuti ekraani vaatab, tunneb seda, sest pilgutab silmi harvemini kui peaks, kirjutab ajakiri Bild der Frau.

Viimase aja kõige sagedasem kaebus, millega patsiendid silmaarsti vastuvõtule saabuvad, ongi kuivad silmad. See võib kõlada kulunud soovitusena, aga see aitab: arvutikasutamise vahel tuleks monitorilt aeg-ajalt pilk pöörata ja silmi kissitada.

Nii aktiveerub pisarakile (kolmest kihist koosnev moodustis, mis katab ja niisutab sarvkesta – toim.) ja eelenud sümptomid kaovad kiirelt.

Toidud, mis silmale sõbralikud on

Pähklid, porgandid ja rasvane kala sisaldavad A-vitamiini ja omega-3-rasvhappeid. Mõlemad soodustavad pisarakile tööd. Kui algab kütteperiood, tasuks mõelda ruumis niiskuse hoidmiseks radiaatoritele asetada märjad rätikud – see kaitseb nii ruumi õhku kui silmi kuivuse eest.

Kõigele lisaks tasuks arvutiga tööd tehes hoida laua peal alati käepärast pudel vett, mis niisutab samuti meie limaskestasid. Kui kõik eelnev ei abista, tasuks proovida nn kunstpisaraid ehk silmatilku, mida saab osta käsimüügist apteegist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles