Edu toovad lahendused suitsetamisest loobumiseks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passiivne suitsetamine tapab aastas sadu tuhandeid inimesi.
Passiivne suitsetamine tapab aastas sadu tuhandeid inimesi. Foto: SCANPIX

Üks kõige raskemini mööduma kippuvaid sõltuvusi on suitsetamine, millest loobumine on parim otsus, kuna selle tervistkahjustav mõju on väga suur.

Suitsetamisest loobuda soovitab Fox Newsi videos dr Manny Alvarez, kelle sõnul viib see paljudel juhtudel kõrgvererõhu tõveni, südamehaigusteni ning võib põhjustada infarkti, viljatust ning mitmeid kasvajaid nagu suu-, kopsu- ja kõhunäärmevähki.

Sigareti süütamine on Manny sõnul üks peamisi potentsiaalselt ennetatavaid terviseriske.

«Harjumusest loobumine on parim valik. On mõningad soovitused, mis suitsetamise mahajätmist lihtsustavad,» alustab Manny videoloos.

«Valmista ette plaan, sea eesmärk. Nii on tõenäolisem, et sinu püüdlused kannavad vilja. Seejärel otsi tuge oma sõpradelt, perelt. Proovi mõnd tugirühma, kus aidatakse suitsetamisest kollektiivse toega loobuda. Kes ei saa üksi hakkama, muutuvad teistele toetudes tugevamaks ja saavad nii sõltuvusest paremini lahti,» usub Manny.

Jõutreening aitab suitsetamist maha jätta

Ka soovitab veebidoktor igapäevast liikumist suurendada ja alustada ka rutiinsete treeningutega. «Uuringud on näidanud, et liikumise suurendamine või treeningutega alustamine ei aita mitte ainult suitsetamisest loobuda (suitsetajal oleks trenni enamjaolt keeruline teha, seetõttu jääks üks ja kaoks teine harjumus), aga aitab paremini toime tulla stressiga, mis on peamine väljund, miks suitsu tehakse,» ütleb Manny.

Lõpuks lisab Manny, et kõik saab alguse soovist ja tahtmisest suitsetamisest loobuda. «Lisa tasuks uurida ka oma perearstilt ravimite kohta, mis võiks hõlbustada suitsetamise minevikku jätmist,» märkis Manny.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles