Koolilaste seas levib uute ohtlike psühhoaktiivsete ainete tarvitamine

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Rauno Volmar

Tervise Arengu instituudi (TAI) andmetel on 4 protsenti Eesti 12. klasside õpilastest tarvitanud nn uusi psühhoaktiivseid aineid, mida ei ole veel narkootikumidena ära märgitud.

Uute psühhoaktiivsete ainete tarvitamine on üha kasvavaks probleemiks, kuid nende tarvitamisega kaasnevad ohud on kasutajatele teadmata.

TAI teadur Katri Abel-Ollo selgitas, et uuteks psühhoaktiivseteks aineteks nimetatakse aineid, mis avaldavad psühhoaktiivset toimet, kuid mida veel ei ole narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja lisatud.

Abel-Ollo märkis, et viimase 10 aastaga on Euroopa Liidus teavitatud ligi 400 uuest ainest. Sageli turustatakse neid kui «seaduslikke uimasteid», «teaduskemikaale» või «väetisi», kuid tegelikult kasutatakse neid meelemürgina. Ollo lisas, et uute ainete tarbimise põhjusteks on nende kerge kättesaadavus interneti teel, kasutajate vähene teadlikkus kaasnevatest terviseriskidest ning võrreldes teiste uimastitega ka madalam hind.

Uute ainete tarvitamise suurimaks ohuks on teadmatus. Abel-Ollo sõnul ei ole vaatamata aine pakendil olevale võimalikule infole kunagi kindlust, milline aine ja millises koguses on tegelikult toote koostises. Kõige sagedasemad otsesed uute psühhoaktiivsete aine tarvitamise mõjud on ärevus, paranoia, hallutsinatsioonid, hüpertermia, kardiotoksilisus, krambid. Näiteks meferdooni, MDPV, 4-MA kasutamist on seostatud muuhulgas ka tarvitajate surmajuhtumitega. Kaasneda võib ka üledoos, samuti on oht sõltuvuse tekkeks.

Kõige ohtlikumaks teeb uute ainete tarvitamise ka asjaolu, et pole selge, kuidas uue aine farmakoloogilist ja toksilist mõju omavad koostisosad inimkehas omavahel reageerivad. Isegi eraldiseisvana on nende ainete tarvitamine tervisele potentsiaalselt ohtlik.

Mitmed uued psühhoaktiivsed ained on Eestis juba lisatud narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja ja nende käitlemine ilma vastava loata on seadusega keelatud. Muudatused narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirjas on kättesaadavad Riigi Teatajas ning teavitusena ravimiameti veebilehel.

Uue psühhoaktiivse aine puudumine narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirjast ei tähenda, et antud aine on ohutu inimese tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles