Ebola-oht tekitab kahtlusi lennukite puhtuses

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukis.
Lennukis. Foto: SCANPIX

Ebola-kriisi eskaleerudes on suurenenud mure lennuliikluse rollis viiruse levikule ning kuidas lennufirmad lennukeid puhtana hoida suudavad.

USA lennuameti teatel ei reguleeri nende amet lennukite puhastamist ja soovitas antud küsimuses pöörduda töötervishoiuametisse, kust samuti öeldi, et lennukite puhtusega pole neil mingit pistmist, kirjutab Fox News.

Ameerika töötervishoiuamet soovitas kontakteeruda omakorda USA lennuametiga, viimane suunas omakorda toidu- ja ravimiameti poole. Sealt öeldi aga, et nende kanda on vaid toidu ja vee puhtus kommertslendudel.

Lennufirmad ütlevad, et sätestavad puhtusestandardid ise ning ei vaja selleks regulatsioone. Kasutusel on kemikaalid, mis on eelnevalt kooskõlastatud lennuki tootjafirmaga. Lennufirmad viivad läbi ka pistelisi puhastuskvaliteedi kontrolle. Seega polegi lennufirmade üleseid regulatsioone, mis sätestaksid, kuidas lennukeid puhastama peaks.

Igal aastal lendab ligi kaks miljardit inimest. Kommertslennud on seega väga hea koht haiguste ja viiruste levitamiseks – nakkusi levitavad saastunud pinnad ja kokkupuude viirusekandjaga, on maailma tervishoiuorganisatsioon WHO hoiatanud.

Mõned lennufirmad on antud küsimuses tõrksad ega soovi täpsemalt rääkida, kui palju ja milliste vahenditega lennukeid puhastatakse. Levinud on see, et kahe lennu vahel käiakse istmevahed läbi, silutakse tekid korda, põhjalikum puhastus jääb kas järgmisele ööle või siis tehakse see plaaniliselt enne pikemat rahvusvahelist lendu. Teatud aja tagant läbib lennuk nii seest kui väljast veelgi põhjalikuma puhastuse – see on siis, kui õhusõiduk korralise tehnilise läbivaatuse läbib.

Delta Air Lines ja United Airlines on öelnud, et nende lennukid, mis lendavad haiguse kriisikolletesse Lõuna-Aafrikas ja teistes piirkondades, kus Ebola levib, saavad väga põhjaliku WHO poolt väljastatud soovituste järgi teostatud puhastuse.

Ebola-ohu tõttu on United Airlines tihendanud puhastusrežiimi lennukites, mis lendavad Houstoni ja Lagose, Nigeeria vahel. Ameerika haiguste kontrolli- ja levikukeskus väljastas soovitused ka lennuki pardatöötajate ja reisijate kaitseks. Lennufirmade kinnitusel on kõik juhendid rakendusse võetud.

Meditsiinilised uuringud on näidanud, et lennureisijaid ohustab suurem risk viirustesse nakatumisel. Suurem osa ohust levib kahe kuni kolme istmerea piires.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles