Maapähkliallergia taga võib peituda kuivröstimise mõju

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklivõi.
Pähklivõi. Foto: SCANPIX

Suurbritannia teadlased leidsid hiirtega läbi viidud katsete käigus, et röstitud maapähklid põhjustavad allergiat suurema tõenäosusega kui toored maapähklid. 

Nende hinnangul võib asi olla selles, et kuivröstimine muudab pähklite keemilist koostist, tehes immuunsüsteemi seeläbi nende suhtes tundlikumaks, kirjutab Medical News Today.

Maapähkliallergia on kõige levinum toiduallergia. Ehkki enamik selle allergilise reaktsiooni sümptomeid on mõõdukad, võib see mõnel juhul avalduda ka tugevamalt ning viia anafülaksiseni, kui hingamine on raskendatud astmalaadsete sümptomite ja kõri paistetuse tõttu, samuti võib langeda järsult vererõhk. 

Juba varasemast on teada, et röstimine muudab maapähklite valgulist koostist, mis omakorda avaldab mõju sellele, kuidas inimese immuunsüsteem need valgud ära tunneb. Kuid enne kõnealust uuringut ei olnud teada, et need muutused võivad esile kutsuda allergilist reaktsiooni. 

Oma uuringu raames katsetasid Dr. Amin Moghaddam ja tema kolleegid Oxfordi ülikoolist, kuidas hiired reageerivad toorestest maapähklitest pärit valkudele ja  kuivröstitud maapähklitest pärit valkudele. Et simuleerida katsealuste esimest kokkupuudet nende valkudega, kandsid nad neid hiirte katkisele nahale, süstisid neid neile nahka või siis otse kõhtu. 

Seejärel mõõtsid teadlased hiirte immuunvastust hiljem antud maapähkliekstraktile. Nii selgus, et hiirtel, kes olid enne kokku puutunud kuivröstitud maapähklite valkudega, tekkis palju tugevam immuunvastus maapähkliekstraktile kui neil hiirtel, kes olid varem kokku puutunud vaid tooreste maapähklite valkudega. 

Uuringu vanemautor, Oxfordi immunoloogia professor Quentin Sattentau märkis, et esmakordselt on leitud potentsiaalne maapähkliallergia vallandaja. Tema sõnul tuvastasid teadlased keemilise reaktsiooni, mis tekib valkude kuivröstimisel ja mis kutsub esile allergilisi reaktsioone, ning otsivad nüüd viise, kuidas toiduainetööstus saaks seda vältida. 

Kuivröstimise puhul kuumutatakse maapähkleid vähemalt 160-170 kraadini. Juba üle 130 kraadi kuumutades toimub maapähklites aga reaktsioon, mis muudab teatud valkude keemilist koostist. Teadlaste hinnangul põhjustavadki selle protsessi tulemusel tekkivad valgud tugeva immuunvastuse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles