Viis nippi, mis aitavad vähem süüa

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled justkui korralikult söönud, ent tunned ikka veel nälga, võiksid tähelepanu pöörata sellele, mida sa sööd: toidukord, mis hoiab kõhu tunde täis, peaks sisaldama nii süsivesikuid, kiudaineid, valku kui ka tervislikke rasvu. Ent Shape.com toob lisaks välja viis nippi, mis aitavad vältida lisaportsjoni järgi haaramist.

Joo kõigepealt vett 

Sageli arvame, et meil on kõht tühi, ehkki tegelikult on tegemist joogijanuga. Nii et päris tark mõte on juua enne söömist klaas vett. Sellega annad sa oma kehalikku vajalikku vedelikku ning lisaks täidad ka kõhtu, mis võib aidata kuni järgmise toidukorrani nälga mitte tunda. 

Lisa toidule chia seemneid 

Nad on tillukesed, madala kalorsusega ning sisaldavad palju kiudaineid ja valku – üks supilusikatäis chia seemneid annab 69 kilokalorit, 2 grammi valku ja umbes 5 grammi kiudaineid. Lisa neid jogurtile või hommikusöögihelvestele, smuutisse või küpsetistesse. 

Söö aeglasemalt 

Aeglasemalt söömine aitab sul toitu rohkem nautida ning tunda kiiremini ka täiskõhutunnet. Kui naudid iga ampsu, saad sa suurema tõenäosusega õigel ajal aru, et nüüd aitab ja rohkem pole vaja süüa. Kindlasti sööd aeglasemalt ka siis, kui istud – kui võrrelda püstijalu söömisega.

Lisa vürtsi 

Kui toit on vürtsikas, on see enamasti ka rohkem nauditav. Ühes uuringus leiti näiteks, et osalejad sõid 60 kilokalori võrra vähem, kui nende tomatisupile oli lisatud Cayenne’i pipart. Vürtsid alandavad söögiisu, ergutavad ainevahetust ning aitavad ennetada ka liigset soolatarbimist. Seega – mitu tervislikku toimet korraga.

Lõpeta eine teega 

Tass kuuma teed võib aidata vähendada söögiisu, kuid see sõltub ka sellest, millist teed juua. Näiteks roheline tee sisaldab fütotoitainet, mis suurendab täiskõhutunnet tekitava hormooni tootmist, piparmünditee joomine pärast sööki võib aga samuti aidata saata ajule signaali, et söömine on lõpetatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles