Tervislik eluviis võib ära hoida neli südamerabandust viiest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisejooks.
Tervisejooks. Foto: SCANPIX

Rootslaste uuring näitab, et tervislikel eluviisidel on südametervisele väga suur mõju: õigeid valikuid tehes võib ära hoida tervelt neli südamerabandust viiest. 

Me kõik teame, mida tähendab tervislik eluviis üldjoontes – tervislik toitumine, mõõdukas treening, suitsetamisest hoidumine ja mõõdukas alkoholitarbimine, kirjutab Time. Kuid kui suur mõju on sel kõigel tegelikult meie tervisele? 

Ajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldatud uuring näitas, et vähemalt meeste puhul on mõju südametervisele päris suur. 

Teadlased võtsid vaatluse alla 20 721 tervet Rootsi meest vanuses 45 kuni 79 ja küsitlesid neid elustiilivalikute, sh füüsilise aktiivsuse taseme ja suitsetamise teemal enam kui kümne aasta jooksul. 

Nii selgus, et positiivse mõju märkamiseks südametervisele ei pea olema absoluutselt kõiges tervislik – iga hea harjumus eraldi võetuna vähendab südamerabanduse riski. Tervislik toitumine koos mõõduka alkoholitarbimisega tähendas juba 35 protsendi võrra väiksemat südamerabanduse riski võrrelduna kõrge riski grupiga. Kui tervislikke valikuid oli korraga rohkem, ilmnes nende veelgi suurem kaitsev mõju. 

Meestel, kes ei suitseta ning kõndisid või sõitsid rattaga vähemalt 40 minutit päevas ja tegid tugevamat trenni vähemalt tund aega nädalas, tarbisid alkoholi mõõdukalt, sõid puuvilju, köögivilju, kaunvilju, pähkleid, madala rasvasusega piimatooteid, kala ja täisteraviljatooteid, oli tervelt 86 protsendi võrra väiksem südamerabanduse risk kui neil, kelle tervisekäitumine oli kõrge riskiga.

Halb uudis on aga see, et kahjuks elab nii tervislikult vaid 1 protsent vaatlusalustest meestest ja umbes sama suur osakaal USA rahvastikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles