E-sigaretid ei aita vähipatsientidel suitsetamisest loobuda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring seab küsimuse alla e-sigarettide kasulikku vähki põdevate patsientide puhul, kes loodavad nende abil suitsetamisest loobuda. 

Nimelt näitas ajakirjas Cancer avaldatud uuring, et vähki põdevad suitsetajad, kes suitsetasid samal ajal nii tavalisi sigarette kui ka e-sigarette, olid nikotiinist veelgi suuremas sõltuvuses kui need, kes e-seadmeid ei kasutanud. Ning nende patsientide tõenäosus suitsetamine maha jätta oli kas sama või isegi väiksem kui nende puhul, kes suitsetasid ainult tavasigarette, kirjutab Web MD.

Uuring hõlmas ligi 1100 vähipatsienti, kes olid ühtlasi suitsetajad. Aastatel 2012-2013 kaasati patsiendid tubakavõõrutusprogrammi. Selle aja jooksul kasvas e-sigarettide tarvitamine nende seas 11 protsendilt 38,5 protsendini, mis on enam kui kolmekordne tõus. 

Kui uuring algas, olid e-sigarette kasutanud patsiendid nikotiinist rohkem sõltuvuses kui need, kes tegid ainult tavalist suitsu. Samuti olid nad varem rohkem kordi proovinud suitsetamist maha jätta ning nende tõenäosus haigestuda kopsu- või pea- ja kõrivähki oli suurem. 

Pärast uuringuperioodi lõppu selgus, et e-sigarettide kasutajate puhul ei olnud tõenäosus, et nad tegid ikka veel tavalist suitsu, sugugi väiksem kui nende puhul, kes e-sigarette ei kasutanud. 

Ehkki kõik suitsetajad, kes põevad vähki, peaksid suitsetamise igal juhul maha jätma, järeldasid teadlased, et e-sigarettide pikaajalise kasutamise efektiivsus on küsitav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles