33 pilti melanoomist, mis võivad päästa su elu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoomid.
Melanoomid. Foto: Euro Melanoma

Nahavähi vormi melanoomi avastamisel on elulise tähtsusega, et inimene märkaks anomaaliaid oma sünnimärkidega ja oskaks end kontrollida, et pöörduda vajadusel võimalikult varakult arsti juurde.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel on nahavähk Ameerikas kõige levinum vähivorm, vahendab portaal weather.com. Ühel ameeriklasel viiest diagnoositakse elu jooksul nahavähk. Kuigi pere ajalugu ja inimese loomulik pigment mängib nahavähi riski puhul olulist rolli, siis kõige rohkem põhjustab nahavähki UV-kiirgus. Kõige surmavam on nahavähkidest melanoom.

USA Nahavähi Fondi pressiesindaja Erin Gilbert selgitas, et sünnimärkide puhul on tähtis hinnata, kas nad on sümmeetrilised ehk kui tõmbad n-ö joone sünnimärgi keskelt läbi, siis kas kaks poolt kattuvad.

Teisalt on melanoomi ääred ka ebaühtlased ja -tasased. Järgnevalt uuri värvitooni: melanoom koosneb tavaliselt mitmest eritooni pruunist, ka mustast või muust toonist. Seejärel vaata suurust: melanoom on üldiselt laiem kui pliiatsi läbimõõt. Kui sünnimärk hakkab muutma suurust, kuju vms või tekivad sümptomid nagu sügelus, siis võib see tähendada samuti nahavähki.

Vaata pilte melanoomist siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles