Mida peaks teadma tuntumate valuvaigistite kohta?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigisti Ibumetin.
Valuvaigisti Ibumetin. Foto: SCANPIX

Valuvaigisti kasuks otsustamine on muutunud nii lihtsaks, et seda võib nimetada juba lahutamatuks osaks kodumeditsiinis – tegelikkuses on saadaolevate vaigistite vahel ka palju toimelisi erinevusi.

Ibuprofeen

Parim valik: hambavalu, peavalu, treeningujärgse lihastundlikkuse, nihestuste korra. Ibuprofeen blokeerib ensüümid, mis tekitavad põletikulisi ühendid nagu näiteks prostaglandiine (põletiku- ja valuga seotud ensüüm – toim.).

Kuidas võtta: 200 kuni 400 milligrammi iga nelja kuni kuue tunni kohta, aga mitte rohkem kui 1200 milligrammi ühe ööpäeva jooksul.

Ettevaatust: ibuprofeen surub jõuliselt alla põletikulisi protsesse, mistõttu võib see pärssida külmetusest või gripist taastumist. Krooniline prostaglandiinide ja teiste kemikaalide tasakaalutus sinu organismis võib suurendada ka südameinfarkti ohtu.

Naproxen

Parim valik: kõõluse põletiku, limapauna põletik, kehavalud. Nagu ibuprofen on ka naproxen mittesteroidne põletikuvastane ravim, mis vähendab prostaglaniidide teket kehas.

Kuidas võtta: Üks või kaks 220-milligrammist tabletti iga kaheksa kuni kaheteistkümne tunni tagant, kuid mitte rohkem kui 660 milligrammi ühes ööpäevas.

Ettevaatust: Naproxen ja ibuprofeen suurendavad tundlikkust päikese ees. Nagu teised mittesteroidsed ravimid, võivad ka need põhjustada veresoonkonna ning seedetraktiga seotud probleeme. Kui on südamehädad, tasuks neid vältida.

Aspiriin

Parim valik: samade valude korral, milleks sobivad ka ibuprofeen ja naproxen. Aspirin blokeerib nii prostaglandiinide ja tsüklooksügenaasi (COX) ensüümide tootmist (viimane on lähteaine põletikulistes protsessides – toim.)

Kuidas võtta: üks kuni kaks 325-milligrammist tabletti iga nelja tunni jooksul, kuid mitte rohkem kui 4000 milligrammi ühe ööpäeva jooskul.

Ettevaatust: seedetrakti vaeguste seas võib veel ka soolehaavandeid põhjustada. Aspiriini ei tohiks võtta verehüübimattusega patsiendid, sest ravim blokeerib hüübimist soodustavad vere koostisosad, mis võib verejooksu peatamist raskendada. Allergilistel patsientidel võib tekkida paistetusi ja hingamisraskusi.

Paratsetamool või atsetaminofeen

Parim valik: hambavalu, palavik, igasuguse pisema valu korral, mis pole põletikuline, paistetav. See võib blokeerida närvisüsteemi ensüüme, mille tulemusel ei tunne valu nii tugevalt.

Kuidas võtta: 325 kuni 1000 milligrammi iga tunni kuni kaheksa tunni kohta, kuid mitte rohkem kui 3900 milligrammi ööpäevas.

Ettevaatust: ära kasuta seda pohmelli puhul, või juhul, kui tarbid alkoholi sageli – ravim võib kahjustada sinu maksa. Kasutades köha- või külmetuse ravimeid, loe pakendi infolehte – paljude koostisosaks on kas paratsetamool või atsetaminofeen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles