Südameföderatsioon keelaks parkides suitsetamise

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamise keelamine aitaks hoida südame tervist.
Suitsetamise keelamine aitaks hoida südame tervist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maailma südameföderatsiooni üks juhtidest Johanna Ralston kutsub üles riike looma keskkonda, kus südametervislik valik poleks raske, näiteks tuleks keelata suitsetamine parkides, eemaldada tubaka- ja kiirtoidu reklaamid ning parandada tervishoiusüsteemi.

Tänase maailma südamepäeva puhul on enam kui tuhat inimest üle kogu maailma kirjutanud alla petitsioonile, mis kutsub riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide juhte tunnistama südametervisliku keskkonna tähtsust ning vähendama kahju, mida südame-veresoonkonna haigused tekitavad. Südame-veresoonkonna haigused, sealhulgas ka insulti, on üks peamiseid suremise põhjuseid.

Vähemalt 80 protsenti enneaegsetest surmadest, mida põhjustavad südame-veresoonkonna haigused ja insult, saaks ära hoida, vähendades tubakatarbimist, alkoholi ja soola liigkasutust, alandades vererõhku ja suurendades füüsilist aktiivsust.

Südameföderatsiooni sõnul asetatakse kogu elustiili muutmisega ja pahedega seotud vastutus liiga sageli vaid inimese enda õlgadele. Samuti unustatakse tihti, et paljudel inimestel pole võimalust teha alati õigeid valikuid, sest neid ei soosi kodu, töökoht, kool või ümbruskond. Näiteks linnastunud keskkonnas elavad inimesed on pidevalt kiirtoidu-reklaamide mõjualas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles