Inimesed tajuvad ise oma mäluprobleeme

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon soodustab dementsuse teket.
Depressioon soodustab dementsuse teket. Foto: blogspot.com.

Ajakirjas Neurology avaldatud uuringust selgus, et kui inimene tajub ise muutusi oma võimes asju mäletada, esineb tal suure tõenäosusega tulevikus dementsust.

Teadlased uurisid enam kui 500 inimest, kes olid üle 60 aasta vanad, vahendas The Altantic. Uuringu alguses olid kõik uuringus osalejad «kognitiivselt terved». Uuringu käigus tõid teadlased välja iga inimese mäluprobleemid ning jälgisid samuti, kellel katsealustest diagnoositi kergeid kognitiivseid häireid või dementsus. Patsiendid olid samuti nõus annetama oma ajud, et teadlased saaks neid pärast uuritavate surma teaduse arendamiseks kasutada.

Ühel kuuest uuringus osalejast ja 80 protsendil neist, kes esimesena teatasid oma mälu halvenemisest, arenes dementsus. Enam kui pooled osalejad tajusid uuringu ajal, kuidas nende mäletamise võime muutus. Keskmine vanus, mil hakati mälu halvenemise üle kurtma, oli 81,5 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles