Milline on parim rasestumisvastane vahend teismelistele?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahaalune implantaat, mis aitab rasedust vältida.
Nahaalune implantaat, mis aitab rasedust vältida. Foto: dailymail.co.uk kuvatõmmis

Ameerika lastearstide ühenduse uue lähenemise kohaselt on parim teismelistele neidudele mõeldud rasestumisvastane vahend nahaalune implantaat ning selle järgnevad emakasisesed rasestumisvastased vahendid.

Uue lähenemise järgi ei ole rasestumisvastased pillid enam kõige tõhusam meetod, vahendab NBC News.

«Noorukite arvates on lastearstid ja teised tervishoiutöötajad väga usaldusväärsed inimesed, kellega oma seksuaaltervisesse puutuvat infot jagada,» on kirjas uut lähenemist kirjeldavad juhendis. Ameerika lastearstid kohtuvad oma patsientidega tavaliselt siis, kui laps on 20ndates eluaastates ning selles vanuses inimesed on tõenäoliselt vähemalt korra sugulises vahekorras olnud.

Ameerika lastearstide ühendus moodustaski kõige efektiivsemate ja turvalisemate rasestumisvastaste vahendite väljaselgitamiseks meeskond.  

Kõige kindlamaks variandiks pidas meeskond loomulikult vahekorda, mida ei toimunudki. «Kõige kindlam viis oli nn karsklus, mis hoidis ära nii raseduse kui sugulisel teel levivad haigused ja seda seisukohta on oluline selgitada ka noori nõustades,» oli juhendis kirjas. Samas näitab statistika, et teismelised ignoreerivad peaaegu alati seda nõu, isegi kui nad on lubanud püsida «karsked».

Seega soovitavad lastearstid rasestumisvastaseid vahendeid just selles järjekorras:

  1. Progestiini implantaadid - Implanonis ja Nexplanonis
  2. Emakasisesed rasestumisvastased vahendid
  3. Ainult progestiini sisaldavad rasestumisvastased vahendid, mida tuntakse Depo-Provera nime all ja mida manustatakse 13 kuni 15 nädala järel.
  4. Suu kaudu manustatavad pillid, mida arstid soovitavad alles neljanda variandina, sest noored naised ei suuda neid alati mõistlikult kasutada.
  5. Kondoomid asuvad hierarhias kõige madalamal, kuigi 96 protsenti teismelistest, kes on olnud seksuaalses vahekorras, on kasutanud justnimelt kondoome. Kondoomide juures on hea, et need kaitsevad ka sugulisel teel levivate haiguste eest, aga arstide sõnul unustavad noored neid kasutada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles