Tampooni tõttu sattus teismelise elu ohtu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jodie Craig.
Jodie Craig. Foto: youtube.com

Briti teismelisel Jodie Craigil tekkis tampoonide kasutamise tõttu toksilise šoki sündroom, mis on eluohtlik seisund.

Kõigest kaks tundi tampoone kasutanud Craig sattus 2010. aastal äärmiselt kehva enesetunde tõttu haiglasse, vahendab Daily Mail.

Kell 15 tampooni pannud tüdruk tundis end juba kaks tundi hiljem väga halvasti. Toona 16-aastane Craig arvas, et tal on südameinfarkt, kuna ta oli jõuetu, ei suutnud liikuda ning oksendas. Lisaks tekkis tal väga kõrge palavik.

Haiglas diagnoositi Craigil toksilise šoki sündroom ning ta sattus intensiivravisse. See on haruldane eluohtlik seisund, mida põhjustavad verresattumisel bakterite, nagu Staphylococcus aureuse ja Streptococcus pyogenese, toksiinid. Mädatekitaja bakteri elutegevuse käigus toodetav mürk satub verre kõige sagedamini, 90 protsendil juhtudest, menstruatsiooni ajal liiga kauaks tuppe jäetud tampoonide kasutamise tagajärjel.

Kõigele lisaks kaotas nooruk 60 protsenti oma juustest, kuna tal kujunes stressiga seotud alopeetsia.

Nüüd, neli aastat hiljem, on Craig paranenud. «See kõik on olnud väga raske, kuid olen tänulik, et olen elus,» ütles ta väljaandele. Craig pidi võtma 17 erinevat antibiootikumi päevas ja tundis end väga jõuetuna. «Ma ei suuda uskuda, et see kõik juhtus tampooni tõttu,» lisas ta.

Seisund on nii haruldane, et aastas diagnoositakse seda näiteks Suurbritannias vaid 40 inimesel. Mullu alustas Briti perekond, kelle 14-aastane tütar suri tampooni kasutamise tõttu, kampaaniat, et tõsta teadlikkust toksilise šoki sündroomi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles