Viis toitu, mis sisaldavad rohkem rauda kui punane liha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki punane liha tundub olevat parim rauaallikas, ei ole see sugugi nii – steigile leidub väärtuslikke alternatiive.

Eestis soovitab Tervise Arengu Instituut toitumine.ee andmetel naistel vanuses 14-60 tarbida 15 milligrammi rauda päevas (üle 60-aastastel 9 milligrammi), kuni 17-aastastel meestel 11 ja alates 18. eluaastast 9 milligrammi.

85-grammine grillitud sisefilee tükk annab aga näiteks vaid 2,75 milligrammi rauda. Womentshealthmag toob välja viis toiduainet, mis sisaldavad ühe portsjoni kohta hoopis suuremal hulgal seda olulist mineraalainet. 

Aeduba

185 grammi aeduba annab 4 milligrammi rauda, 225 kilokalorit, null grammi rasva ja tervelt 40 grammi valku. Kasuta aedube näiteks salatis!

Austrid 

85 grammi annab 6,7 milligrammi rauda, kattes umbes poole päevasest vajadusest. Lisaks sisaldavad austrid valku ja teisi kasulikke mineraalaineid, näiteks tsinki. 

Seesamiseemned 

Vaid 30 grammi neid seemneid sisaldab 5,2 milligrammi rauda. Lisa neid salatisse või müslisse või siis aasiapärastele toitudele. Ent pea meeles, et seesamiseemned sisaldavad ka palju rasva. 

Läätsed 

Läätsed maitsevad hästi ja sobivad kokku pea kõigi toitudega. 200 grammi keedetud läätsi annab 6,59 milligrammi rauda, 50 grammi liitsüsivesikuid ja 18 grammi valku. 

Spinat 

Spinat on siit nimekirjast ilmselt kõige tuntum rauaallikas, ent seda ei saa ka välja jätta:  180 grammi keedetud spinatit annab 6,4 milligrammi rauda ja vaid 40 kilokalorit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles