Kas marihuaana ravib üksildust?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marihuaana.
Marihuaana. Foto: SCANPIX

Üksildus võib olla tervisele palju ohtlikum, kui enamik inimesi arvab. Üksildustunne surub alla immuunsüsteemi, suurendab depressiooni, Alzheimeri tõve ja südamehaiguste riski ning suurendab varase surma tõenäosust 14 protsendi võrra. 

Kui lisada siia emotsionaalne valu ise, on selge, et üksildus on väga kahjustav seisund, kirjutab Psychology Today. 

Kuidas siis leevendada kroonilise üksilduse negatiivset toimet meie tervisele? Teadlased on selle küsimuse kallal pikemat aega vaeva näinud. Üksildust on keeruline ravida eelkõige seetõttu, et terav emotsionaalne valu, mida inimesed kogevad, kutsub sageli esile vältiva käitumise, mis ühelt poolt vähendab inimese riski kogeda uuesti hülgamist, teiselt poolt aga isoleerib inimese ja takistab üksilduse lõksust väljapääsemist. 

Timothy Deckman ja Nathan DeWall ja nende kolleegid Kentucky ülikoolist viisid läbi neli uuringut. Nad kasutasid suurt andmebaasi ning leidsid, et üksildased inimesed, kes tarvitasid marihuaanat, väärtustasid ennast rohkem ning põdesid ametlikult diagnoositud depressiooni väiksema tõenäosusega kui need üksildased inimesed, kes marihuaanat ei tarvitanud. 

Lisaks võtsid teadlased kolmeks aastaks vaatluse alla keskkooliõpilased. Nad tegid kindlaks, et üksildased õpilased, kes ei tarvitanud marihuaanat, olid kahe aasta möödudes tunduvalt rohkem depressioonis kui need, kes tarvitasid. Teisisõnu, marihuaana leevendas üksilduse kahjulikku toimet ja vähendas tõenäosust kliinilise depressiooni väljakujunemiseks. 

Veel ühe uuringu raames kasutasid teadlased arvutimängu, mis isoleeris katsealused sotsiaalsest suhtlusest, kutsudes seeläbi esile hüljatuse tunnet. Nad leidsid, et sagedased marihuaana tarvitajad kogesid selle tulemusena vähem emotsionaalset valu kui need, kes marihuaanat ei tarvita või kes teevad seda vahel harva. 

Ehkki kõik need uuringud näitavad, et marihuaana tarvitamine aitab leevendada üksildusega kaasnevat valu ja ära hoida depressiooni, rõhutavad teadlased, et nad ei soovi marihuaanale sugugi reklaami teha. Pigem aitavad need uuringutulemused mõista, miks on tegemist kõige laialdasemalt levinud keelatud uimastiga.

Kuid ehkki marihuaana võib üksilduse puhul tõepoolest aidata, on lisaks muudele kahjulikele mõjudele ohuks ka see, et tuimastades sotsiaalsest/emotsionaalsest tõrjutusest tingitud valu, vähendab ta ühtlasi ka motivatsiooni midagi ette võtta, et olukord muutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles