Teismelised peaksid kasutama nii tõhusat rasestumisvastast meetodit kui ka kondoomi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteekides on kättesaadavad erinevad vahendid, mis aitavad vältida soovimatut rasedust või sugulisel teel levivaid haigusi.
Apteekides on kättesaadavad erinevad vahendid, mis aitavad vältida soovimatut rasedust või sugulisel teel levivaid haigusi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Ameerika lastearstide ühing avaldas pöördumise, milles soovitas teismelistel kasutada kõige ohutumate raseduse vältimise vahendina naha-alust implantaati või emakasiseseid vahendeid, ei pea Eesti naistarstid neid võimalusi teistest raseduse vältimise võimalustest olulisemaks.

Tartu Ülikooli Kliinikumis ja Tartu Seksuaalkliinikus töötav naistearst Kai Part ütles, et teismelistel pole põhjust eelistada ainuüksi neid kahte raseduse vältimise vahendit. «Eelkõige tuleks valida tõhus meetod, mille hulka, lisaks emakasisestele vahenditele ja implantaadile, kuuluvad kindlasti ka kombineeritud meetodid ehk pillid, plaaster ja tuperõngas, ning  tuleks kindlasti kasutada topeltmeetodit ehk lisaks peamisele rasestumisvastasele vahendile peaks kasutama alati ka kondoomi,» rääkis Part. See on oluline, sest kondoom kaitseb sugulisel teel levivate haiguste, sealhulgas ka HIVi, eest.

Samas toob naistearst välja, et emakasiseste vahendite sobivus vaid sünnitanud naistele on eksiarvamus. Tema sõnul on olemas pisemaid spiraale, mis sobivad justnimelt teismelistele ning raseduse vältimise meetod tuleks igaühel endal valida vastavalt eelistustele.

«Meie ei ütle, et üks meetod on parem kui teine, igal meetodil on plusse ja miinuseid ning kui ei sobi beebipillid, võib kasutada ka näiteks emakasisest vahendit või naha-alust implantaati,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles