Bakterid võivad ravida aknet ja haavandeid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas on võimalik, et nägu puhastades ja pestes uhume maha ka kõik kasulikud bakterid, mis tagavad naha tervise? Teadlaste sõnul võib see nii olla. 

Biotehnoloogia ettevõtte AOBiome teadlased on nimelt välja töötamas uut toodet, mis loodetavasti hakkab ravima aknet ja haavandeid, taastades nahal heade bakterite loomuliku taseme. Neid baktereid nimetatakse ammoniaaki oksüdeerivateks bakteriteks (AOB), kirjutab Medical News Today.

AOB metaboliseerib ammoniaaki, mis on higi peamine komponent. Neid baktereid leidub samuti pinnases ja vees ning nad on keskkonnas olulised nitrifitseerimise protsessis. 

AOBiome teadlased näitasid oma uuringus, kuidas katsealustel, kes kasutasid nende AOB lahust, paranes naha seisund ja välimus. Nad testisid hüpoteesi, et kuna ammooniaagi oksüdeerimine on oluline põletiku ennetamisel, veresoonte lõdvestamisel ja haavade ravimisel, võib AOB-l olla sarnane toime.

Nad kasutasid uuringus bakterit nimega Nitrosomonas eutropha, mida leidub orgaanilises pinnases. Uuringusse kaasati 24 vabatahtlikku, kes jaotati suvaliselt kahte gruppi. Üks grupp kandis näo- ja peanahale nädala jooksul Nitrosomonase lahust, teine grupp sai aga platseebolahust, millest nad ise teadlikud polnud. 

Teadlased võtsid uuringu alguses katsealuste nahalt proovi ning tegid kindlaks, et kellegi nahal ei olnud AOBd. 

Uuring kestis kokku kolm nädalat. Kummagi grupi vabatahtlikud ei kasutanud esimese ega teise nädala jooksul mingeid juuksehooldustooteid. Kolmandal nädalal naasid nad aga oma tavalise juuksehoolduse juurde. 

Uuringu lõpus selgus, et AOB lahust kasutanud vabatahtlikel paranes naha seisund olulisel määral, samas kui platseebogrupis oli paranemist märgata kas väga vähesel määral või üldse mitte. 

Nahaproovid, mis võeti esimese nädala jooksul ja kohe pärast seda, näitasid, et AOBd kasutanud lahust vabatahtlike nahal esines AOBd 83-100 protsendil juhtudest.

Teise nädala lõpus leidus baktereid 60 protsendil AOB lahust kasutanud vabatahtlike nahal. 

Samuti näitasid tulemused, et nahaseisundi paranemine oli otseses korrelatsioonis nahaproovis tuvastatud AOB tasemega. 

Hilisemad proovid näitasid, et AOB muutis katsealuste nahal leiduvate bakterite kooslust. Mingeid kõrvaltoimeid seejuures ei esinenud. 

AOBiome teadlased plaanivad nüüd läbi viia kliinilisi katseid, et testida, kui hästi AOB ravib aknet ja diabeetilisi haavandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles