Haigekassa: vähiravimi loetellu lisamine tuli pingeliste läbirääkimistega

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimi väljatöötamine.
Ravimi väljatöötamine. Foto: SCANPIX

Haigekassa teatab, et kalli vähiravimi Zyti lisamine soodusravimite nimekirja tuli läbi pingeliste läbirääkimiste ning sai võimalikuks tänu konkreetsetele kriteeriumitele vastamisele.

Sotsiaalministeeriumi ravimikomisjon otsustas teha ettepaneku eesnäärmevähi ravis kasutatava ravimi Zytiga lisamiseks haigekassa poolt hüvitatavate ravimite loetellu alates 1. oktoobrist 2014, sest ravim vastab seaduses sätestatud kriteeriumitele – ravim on tõendatult efektiivne, vähihaigetele vajalik ning tema hind vastab ravikindlustuse rahalistele vahenditele.

Ravimi lisamine loetellu sai võimalikuks tänu sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja ravimitootja pingeliste läbirääkimiste käigus sõlmitud kokkuleppele, mille järgi soostus ravimitootja ravimi hinda oluliselt langetama, et saavutada haigekassa jaoks vastuvõetav tase. Ravimite soodusnimekirja lisamise otsustusprotsess lähtub õigusaktides sätestatud põhimõtetest ning loetelu uuendamine toimub regulaarselt kord kvartalis.

Oktoobrist lisatakse loetellu uuena 100-protsendilise soodustusega eesnäärmevähipatsientidele vajalik ravim Zytiga ning diabeetikutele mõeldud ravim Forxiga. 

2014. aastal on loetelu täienenud nelja erineva diabeediravis vajaliku toimeainega ravimiga, loetellu on lisatud ka toimeainet aksinitiib sisaldav vähiravim Inlyta. Samuti on lisatud väga olulisi ravimeid astma-, silma-, emakamüoomi, depressiooni ning kroonilise neeruhaiguse raviks ning ravimid insuldi profülaktikaks. Kokku on kahel viimasel aastal retsepti- ja haiglaravimite loetellu kokku lisatud 35 uut ravimit.

Sel aastal on haigekassal plaanis täiendada ka haiglaravimite loetelu mitme vähiravis väga olulise ravimiga, mille osas läbirääkimised ravimitootjatega on käimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles