Tartu ülikool hakkab uurima arstide suitsetamiskäitumist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tartu ülikool hakkab uurima arstide suitsetamiskäitumist ja geneetiliste tegurite osa selles, saates selleks kõigile tervishoiutöötajate registrisse kuuluvatele tegevarstidele vastava küsitlusankeedi ja DNA-proovi kogumise katsutid.  

Suitsetamine on üks olulisemaid tervisehädade põhjuseid maailmas. Arenenud riikides on arstide hulgas suitsetamine viimastel kümnenditel vähenenud ja selle levimus on madalam kui kogurahvastikus, kuid Ida-Euroopa riikides on suitsetamislevimus endiselt suhteliselt kõrge.

Erinevused arstide ja riigi kogurahvastiku suitsetamisharjumustes viitavad vajadusele selgitada välja arstide suitsetamislevimus Eestis. 

«Eestis on arstide suitsetamist uuritud aastatel 1977, 1982 ja 2002. Et hilisemad üle-eestilised andmed arstide tubakatarbimise kohta puuduvad, siis pole teada, kas suitsetamislevimus meie arstide seas on praeguseks tõusnud või langenud, kas see on kõrgem või madalam kui kogurahvastikus,» arutles Tartu ülikooli tervishoiu instituudi dotsent, algava uuringuprojekti juht Kersti Pärna.

Uue interdistsiplinaarse vaatenurgana soovivad teadlased leida ka suitsetamisharjumusega seotud geene. Kirjanduse andmetel on teada, et teatud geenide variandid muudavad inimese vastuvõtlikumaks nikotiini toime suhtes ja seetõttu on suitsetamisest loobumine raskem. Teadlaste soov on selgitada välja geenides esinevad variandid, mis on seotud suitsetamisharjumuse püsimise ja suitsetamisest loobumisega. «Geneetiliste andmete analüüs võib tulevikus aidata kaasa parema suitsetamisest loobumise taktika väljatöötamisele,» lisas Pärna.

Oktoobris-detsembris postiküsitlusena läbiviidavas uuringus osalemine on arstidele vabatahtlik ja anonüümne. 

Eesti teadusagentuuri personaalse uurimistoetusena rahastatava uuringu läbiviimiseks on olemas Tartu ülikooli inimuuringute eetika komitee ja andmekaitse inspektsiooni luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles