Tarneraskustesse sattus korraga seitse ravimit

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Ravimiamet teatab seitsme ravimi tarneraskustest, sh pole lähiajal saada kolesterooliravimit Sortis ning seene- ja põletikuvastast kreemi Travocort.

Nitrocine 1mg/ml infusioonilahuse kontsentraadi tarneraskused kestavad eeldatavalt järgmise aasta alguseni. Hetkel on ravim hulgimüügi tasandil veel saadaval, kuid kui see otsa saab, siis teisi sama toimeainet samas ravimvormis sisaldavaid ravimeid müügil ei ole. Nitrocine’i kasutatakse raskekujulise stenokardia, ägeda müokardiinfarkti ja ägeda vasaku vatsakese puudulikkuse korral.

Antibiootikumi Tazocin 4000mg+500mg infusioonilahuse pulbri tarneraskused kestavad tuleva aasta kolmanda kvartalini. Samas ravimvormis kombinatsioon Piperacillin/Tazobactam Teva on hulgimüügi tasandil saadaval.

Tarneraskusi esineb ka erektsiooniravimi Caverject 10mcg ja 20mcg süstelahuse pulbri ja lahusti puhul. Taas peaks ravimit saada olema tuleva aasta jaanuari keskpaigast. Samas ravimvormis sama toimeainega ravimeid rohkem Eestis ei ole, kuid saada on sama toimeainet sisaldav ning samal näidustusel kasutatav uretraalpulk Muse.

Ravimi Xanax XR 0,5mg tarneraskused kestavad selle aasta novembri alguseni. Teisi sama tugevusega alprasolaami toimeainet prolongeeritult vabastavaid ravimvorme Eestis saada ei ole.

Seenevastase ravimi Ecalta 100mg infusioonilahuse kontsentraadi pulbri tarneraskused kestavad 2015. aasta teise kvartalini ning ka selle puhul pole teisi sama toimeainet sisaldavaid ravimeid Eestis saada.

Seene- ja põletikuvastase Travocort 10mg+1mg kreemi tarneraskused kestavad käesoleva aasta oktoobri lõpuni. Sama toimeainete kombinatsiooniga ravimeid apteekides küll ei ole, kuid on võimalik osta teisi paikseid seenevastaseid ravimeid.

Paari nädala pärast ei saa enam apteekidest ka kolesterooliravimit Sortis 10mg, 20mg ja 40mg tablette. Tarneraskused kestavad 2015. aasta jaanuarini, kuid teised atorvastatiini sisaldavad ravimid on apteekides olemas.

Erinevad põhjused

Tundub, nagu viimasel ajal oleks ravimite tarneraskusi eriti palju, kuid ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul nii see ei ole. Näiteks eelmisel aastal oli septembri lõpuks ametile teatatud ravimite tarneraskustest rohkematel juhtudel kui käesoleval aastal.

«Tõsi, et mõne viimase päeva jooksul tuli teateid tõesti rohkelt. Enamik nendest teadetest on aga tulnud ühte kontserni kuuluvate müügiloa hoidjate Eesti esindajalt,» selgitas Laius.

Tarneraskuste põhjusena ei ole välja toodud ühte konkreetset muret, vaid nimetatud on palju erinevaid, alates registreerimisprotseduuri probleemidest, tootmis- ning toimeaine tarnimisprobleemideni välja.

Vaata täpsemalt loetelu, milliste ravimitega on praegu tarneraskusi, siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles