Arst: aated ja suurem praktika ärgitavad mitmel kohal rabama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor arst tunnistab, et mitmes kohas töötamine väsitab ja töö ei pruugi olla ladus.
Noor arst tunnistab, et mitmes kohas töötamine väsitab ja töö ei pruugi olla ladus. Foto: SCANPIX

Kuigi üldlevinud arvamuse tõttu käivad arstid mitmes haiglas tööl peamiselt raha tõttu, pole noore arsti sõnul vähem tähtis  ka võimalus rohkem praktiseerida.

«Peamine põhjus sellisel (arstide – toim.) pendeldamisel on siiski raha teenimine, sest sageli põhikohast teenitav palk pole piisav. Arst soovib raha teenida, maakonnas olev  üldhaigla tahab eksisteerida - käsi peseb kätt,» rääkis Tarbija24 noor arst (nimi toimetusele teada). Ta lisas, et maakonnakeskustes suhtutakse väljastpoolt tulevasse arsti üldjuhul hästi. «Sageli tekib tunne, et me oleme väga teretulnud,» kinnitas ta. Meediku sõnul tõstab loomulikult selline pendeldamine arstide töötundide arvu nädalas/kuus päris oluliselt. «See omakorda tõstatab küsimuse, et kas arstid siis ära ei väsi? Kas sellega seoses töö kvaliteet ei kannata? Kindalasti me väsime ja töö ei jookse enam väga sujuvalt,» möönis ta.

Teine oluline põhjus mitme haigla vahel rändamiseks on võimalus suuremaks praktikaks. «Kui sa töötad suuremas keskuses, kus kolleege on rohkem, ja kõik tahavad tööd teha, et ennast nö teravana hoida, siis võimalusi teha tööd, mis selle kõik tagaks, on proportsionaalselt vähem,» selgitas arst. Paljud noored arstid otsivadki lisavõimalusi töökogemuse saamiseks. «Sageli maakonna üldhaiglad saavad pakkuda selleks väga häid tingimusi,» kinnitas ta.

Meediku sõnul võib kõrvaltvaatajatel tekkida küsimus, miks ei saaks seda tööd organiseerida suurematesse keskustesse, luues seal neid tingimusi. «Suuremad haiglad pole lihtsalt kummist,» vastas ta ise.

Arsti sõnul käiakse väiksemas haiglas tööl ka aatelistel kaalutlustel. «Tahetakse siiski anda midagi tagasi oma kodukandile,» kinnitas ta.

Eesti Arstide liiud korraldatud uuringus osalenud enam kui 800 arstist pooled kinnitasid, et töötavad mitmes asutuses, kusjuures 105 arsti töötasid kolmes kohas, 22 arsti neljas eri meditsiiniasutuses ning ühe arsti sõnul oli tal kuus erinevat töökohta.

Lisatöökohaks märgiti enamasti teisi tervishoiuasutusi, Tartu Ülikooli, kuid mõned teevad lisatööd ka väljaspool tervishoiusüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles