Professor: mehed on skisofreenilises olukorras

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Värnik
Airi Värnik Foto: Pm

Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor Airi Värniku sõnul on meeste puhul peamiseks probleemiks elus tehtavate valikute küsimus.

Tänases Postimehes ilmunud lugu pankrotistunud mehest, kes pankroti järel oma isikliku vara kaotas ning kelle naisele kohtutäitur silma heitis, on Värniku hinnangul pigem ebatavaline. «Nii halvasti läheb vähestel. Kui, siis nendel, kes alkoholiga liialdavad ning seetõttu raskustesse satuvad või kes hakkavad stressi ja depressiooni omal käel alkoholiga ravima ning seetõttu hoopis pinna jalge alt kaotavad,» leiab Värnik.

Meeste puhul on Värniku hinnangul probleemne koht valikute küsimus. «Alates sellest, et naise või auto (ka kiiruse) valikul hinnatakse oma võimeid üle või minnakse trendikuse nimel vastuollu oma loomusega, kuni selleni, et olukorra parandamiseks valitakse uimastid, võetakse uus, kuid eelmisega võrreldes paarisuhte jaoks sama sobimatu naine, ei pöörduta professionaalse abi saamiseks või valitakse lahenduseks hoopis elust lahkumine (meestel esineb suitsiide 4-5 korda rohkem kui naistel),» tõi Värnik näiteks.

Mida aga lahenduseks pakkuda, Värniku sõnul lihtne öelda ei ole. «Igal juhtumil on olemas erinevad võimalused. Professionaalse abistaja toel suudetakse põhimõtteliselt olukorda reaalselt hinnata ja uus elustandard kujundada,» soovitab Värnik.

«Mehed ongi meie ühiskonna praeguse arengu taustal üsna skisofreenilisemas olukorras: ühelt poolt surve võrdõiguslikkuse suunas, teiselt poolt põlvkondade vältel juurdunud mehe ülimuslikkuse mudel, mida naised oma hinges ja sealt ka igapäevaelus võib-olla endalegi aru andmata viljelevad,» näeb Värnik probleemi olemuses süüd ka naistel.

«Meest saab väga hõlpsasti süüdistada nii macho'likkuses kui ka äpuduses. Mõlemaid mehetüüpe leidubki. Isiksuse põhistruktuuri muutmine on peaaegu et võimatu –  seega on kergem elada, kui  leida oma loomusele sobivaid suhted ja tegevusi. Enese mõistmisel saavad taas abiks olla psühholoogilsed nõustajad, ja/või vaimsed praktikad, eriti jooga,» ütleb Värnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles