Aeroobika rokkivatele naistele

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heviaeroobika treening.
Heviaeroobika treening. Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Oled tõeline rokikuninganna! Väga tubli!» motiveerib mind ja ülejäänud kaheksat naist treener Kädi Horm (23). Taustal möriseb Slipknoti lugu «Psychosocial». Peeglist näen küll, et teen aeroobika liigutusi, aga tunne on teine: «Ma rokin».

Vahetult enne treeningsaali jõudmist mõtlen, mis mulle üldse seostub aeroobikaga. Silme ees kangastuvad Jane Fonda 80ndate kummalis-naljakad VHS kassettidel liikunud treeningvideod, mille järgi klassiõe ümmargune isa kodus trenni tavatses vihtuda. Olen ise tantsimisega tegelenud kogu lapsepõlve, aga suurem asi aeroobikafänn pole kunagi olnud – minu kogemustele tuginedes on aeroobika üsna kuiv füüsiline rühkimine muusikatakti järgi, millega puudub emotsionaalne side. Võib-olla pole ma ainus, kes nii on tundnud.

Pärast soojendust algab vastupidavustreening: ristsamm paremale, puusaga samm-samm, hüpe küljele x3. X korda veel. Uus sammude kombinatsioon: v-samm, käed õlgadele, üles, alla, a-samm, pööre. X korda veel. Üllatus: kavva lisandub trummipulkade löömise liigutus. Nüüd kogu kava. Ja üha uuesti ja uuesti, kuni võhm hakkab juba vaikselt otsa saama.

Viis aastat tagasi mõtles väike rokilembeline tüdrukute sõpruskond, kuidas keha trimmis hoida. «Me pole seda kunagi raha pärast teinud. Tahtsime ise paremasse vormi saada. Nagu ikka, iga naine tahab rasva põletada ja hea välja näha,» jutustas Horm. Neiud mõtlesid, et teeks kas või lihtsalt aeroobikat, kui vaid muusika meelepärane oleks. «Raadios mängitava tümpsu järgi võimlemine tundus meie jaoks niivõrd nüri ja tüütu. Muusika annab ju trenniks jõudu, energiat ja inspiratsiooni,» rääkis Horm.

Professionaalne aeroobikatreener pani nende lemmikpalade järgi kokku spetsiaalse heviaeroobika kava ja lõi treeningkontseptsiooni. «Iga liigutus peab rütmi minema, enne tundi on vaja muusika välja valida, et see ikka kavva sobiks,» ütles EBSis magistrantuuris ärijuhtimist õppiv Horm, kes hiljem hobi korras kaheksase treenerite pundi üheks liikmeks hakkas.

Tantsukavale järgneb jõutreening ning venitus ja lõdvestus. Kui kõhu- ja seljalihaste pumpamisega tulen toime, siis kätekõverdused kipuvad konti murdma. Heavy tšikid ei anna alla ja teevad 16 kätekõverdust. «Tänane treening oli madala intensiivsusega rasvapõletus, kuna on veel hooaja algus. Hiljem hakkame treeningstiile ka vahetama, tehes kickboxi, ringtreeningut ja palju muud ikka jätkuvalt oma lemmikmuusika taustal,» märkis Horm. Vähemalt kord kuus toimuvad tunnid, kus rõhk on kas mõnel artistil või kindlal alternatiiv-skeenel.

Heavy metal kui selline on lai muusikasuund paljude alaliikidega. Mida trennis siis ikkagi täpsemalt kuuleb? «Meil ei ole mingi väga kindel ja piiritletud skeene. Me ei moshi* seal, vaid teeme ikka aeroobikat. Võiks öelda, et kuuleb kõike, mida võib natukenegi alternatiivsemaks pidada. Sky Plussi me ei kuula,» selgitas Horm ja täpsustas seejärel muiates: «Koit Toomet ka mitte.»

«Rammstein, Nirvana, Nine Inch Nails,» loetles Horm oma ilmselt tuntumaid sümpaatiaid ja lisas sekka ka hilisemaid artiste: «The Killers, Kings of Leon». Ent eriliselt tähtsal kohal on treeneri kinnitusel heviaeroobikas kodumaine muusika. «Oleme võtnud oma südameasjaks just Eesti artiste promoda, kui vähegi saame. Eesti bändid annavad meile oma uusi värskeid plaate, mida saame trennis kasutada,» lausus Horm ja tõi välja kooslused Elephants From Neptune, Burn Still, DND, Pedigree ja Metsatöll.

2009. aastast on heviaeroobikas osalenud ka raske muusika austaja Marelle Tarvis (49), kes muul ajal teeb lisaks kepikõndi ja joogat. «Minule annab muusika palju pauerit juurde. See teeb treeningu nii palju lihtsamaks ja nauditavamaks,» rääkis ta pärast tundi. Kuigi Hormi sõnul ei mängi sugu rolli, ei paista mehi trennides veel olevat, kohal käib umbes 10 rokkivat naist.

Aastast aastasse on tantsugrupp käinud erinevatel festivalidel nagu Rabarock, Rock Camp, Reiu Rock, et peoväsimusega rahvale hommikuvõimlemist pakkuda. Heviaeroobika treeningud toimuvad Tallinnas Müstika tantsustuudios.

Mis on aeroobika?

«Aeroobikaks nimetame tänapäeval muusika saatel tsükliliselt korduvate harjutuste ja liikumiskombinatsioonide sooritamist, mille käigus haaratakse tegevusse suur osa lihaskonnast ning energiatootmine kulgeb hapniku osalusel.» Allikas: «Aeroobika : I ja II tase (Treenerite tasemekoolitus)», Eesti Olümpiakomitee 2008.

Mosh* (tuntud ka kui slam-dancing) on pungi, hardcore pungi, hard rocki ja vähemal määral ka metali austajate seas levinud tantsustiil, mida võib kirjeldada kui agressiivselt üksteisega tõuklemist ning energilist ja kohati kaootilist liikumist. Allikas: Wikipedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles