Terved naised ei peaks tarvitama testosterooni

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Testosteroon on meessuguhormoon.
Testosteroon on meessuguhormoon. Foto: Panther Media/Scanpix

Endokrinoloogia ühingu uue seisukoha järgi ei tohiks diagnoosida tervetel naistel meessuguhormooni testosterooni puudust ning seda ravida.

«Kuigi üksikud uuringud seostavad testosterooni manustamist menopausi-ealiste naiste seksuaalsete funktsioonide paranemisega, on testosterooni manustamisega muidu tervetele naistele, seotud ka paljud vastamata küsimused,» ütles töörühma suunaja, doktor Margaret Wierman Colorado ülikoolist, vahendab newsmax.com

«Varasemaid uurimusi üle vaadates selgus, et paljudel madala testosterooni tasemega naistel ei olnud mingeid probleeme. Selle järelduse tulemusena ei saa arstid diagnoosida androgeenide puudulikkust,» rääkis Wierman.

Naistele kirjutatakse testosteroon välja vaid siis, kui patsiendil diagnoositakse seksuaalsoovi vähenemine ehk HSDD, mis väljendub vähenenud huvis vahekorra vastu ning võib olla põhjustatud hirmust.

Ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism avaldatud seisukoha järgi tuleb testosterooni teraapiat saaval patsiendil läbida kolm kuni kuue kuu pikkune uuring, et teha selgeks, kas meessuguhormooni manustamine aitab vähendada HSDD sümptomeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles