Toit, mis lühendab eluiga

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane liha.
Punane liha. Foto: Ragne Värk

Uudised toitumisteaduse valdkonnast võivad punase liha armastajad panna valiku ette, kas edaspidi seda seni meelsalt vitsutatud toitu tasub ikka nii sageli kõrist alla kugistada.

Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus leiti, et nii töödeldud punane liha võib olla seoses eluea lühenemisega, vahendab Fox News.

Rootsi teadlaste grupp uuris 74 645 meest ja naist, et selgitada välja, kas punase liha söömise ja eluea lühenemise vahel on mingi seos. Esiteks küsitleti osalejaid, et koguda infot nende toitumisharjumuste, alkoholi joomise, suitsetamise ja treeningu ning teiste elustiili puudutavate tegurite kohta.

Veelgi täpsemalt esitati küsitlusega uuringus osalejatele 96 tootega nimekiri, kus kirjas punase liha erinevad variatsioonid ja sellest toodetud kaubad. Töödeldud punase liha saaduste hulka kuulusid näiteks vorstid, hot dogid, salaami jt ning töötlemata toodete nimekirjas nii värske kui ka sea-, veise- ja vasikahakkliha.

Teadlased hindasid eluea pikkuse erinemisi katsealuste seas selle järgi, kui palju keegi punast töödeldud ja töötlemata liha tarbis ning vaatles algsete andmete kogumisest katsealuseid 15 aastat, et teooriat kinnitada või ümber lükata.

15 aasta jooksul dokumenteerisid teadlased 16 683 surma, mis puudutas küsitletute hulgast 20 protsenti, kelle toidulaual domineeris töödeldud lihasaadustest valminud toit. Võrreldes nendega, kes üldse punast liha ei tarbi ning nendega, kes seda ligi 300 grammi päevas sõid, langes viimaste seas oodatav eluiga kuni kaks aastat.

Mis puudutab aga täpsemalt töödeldud punast liha, siis piisas juba 100 grammist päevas, et see üheksa kuud statistilise eluea lühenemist mõjutaks. Teadlaste sõnul näitab see seda, et just töödeldud lihasaadusi peaks oma toidulaual vähendama.

«On täiesti loogiline, et töödeldud ja töötlemata lihal on vahe ja erinev mõju meie bioloogilistele mehhanismidele, mis võivad mõju avaldada ka meie eluea pikkusele,» kirjutas üks uuringu autoritest. «Punane liha on rikas tsingi- ja proteiiniallikas, mistõttu töötlemata kujul on sel mõistlikus koguses vaid kasulikud mõjud. Teisest küljest liha töötlemises kasutatakse sageli komponente, mis mõjutavad lihas peituvate kasulike toitainete väärtust ja sageli mitte positiivses suunas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles