Huvide konflikt heidab gripiravimitele varju

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiravim Tamiflu.
Gripiravim Tamiflu. Foto: Scanpix Norway

Enam kui 25 eelnevat gripivastaste ravimite mõju käsitlenud ülevaateartiklit uurinud töörühm leiab, et ravimitööstusega tihedamalt seotud autorite soovitused erinevad reeglina sõltumatute teadlaste järeldustest ja kalduvad käsitletud ravimitesse heakskiitvamalt suhtuma.

Ehkki mitte kõik ravimifirmade uuringuid läbi viivad teadlased pole ravimite suhtes positiivselt eelhäälestatud, on siiski eelnevates töödes leitud, et huvide konflikti deklareerivate autorite tööd näitavad uuritavaid ravimeid ohutumatena ja tõhusamatena kui samade ravimite mõju uurivad sõltumatud töörühmad, vahendab ERRi teadusportaal.

Austraalias asuva Uue-Lõuna-Walesi ülikooli teadur Adam Dunn võttis kolleegidega vaatluse alla neuraminidaasi inhibiitoritena tuntud gripiravimid (sh Tamiflu ja Relenza), mis on viimastel aastatel järsult avalikkuse kõrgendatud tähelepanu alla sattunud.

Dunn leidis, et sõltumatute töörühmade arvutused olid märgatavalt kriitilisemad – ravimiklassile jagas kiidusõnu vaid iga kuues töö.

Teadur nendib, et nad ei suutnud kolleegidega nähtud erinevuste statistilisi põhjuseid leida, kuid panid samas tähele, et kallutatuna näivates töödes võis sagedamini kohata tulemuste üldistamist ja selle põhjal soovituste jagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles