Kaltsiumitabletid suurendavad infarktiriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kaltsiumitablettidega, mida vanemad inimesed võtavad sageli osteoporoosi raviks, kaasneb värske uurimuse kohaselt oluliselt suurenenud südamehaiguste tekke, sh infarkti tõenäosus.

Teadlaste sõnul tuleb selle uurimuse valguses ümber hinnata kaltsiumitablettide andmise mõttekus, sest lisaks on nende efektiivsus osteoporoosi ravimisel küsitav, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator Physorgi.

Peamiselt võtavad kaltsiumitablette vanemas eas naised, keda ähvardab seeläbi 30 protsenti suurem müokardi infarkti saamise oht. Vähemal määral suureneb ka insuldi tekke tõenäosus, kirjutavad teadlased ajakirjas British Medical Journal.

Teadlased võtsid vaatluse alla 11 uurimust, milles analüüsiti kokku 12 000 kaltsiumitablette võtvat patsienti. Tulemuste interpreteerimisel arvestati ka uuringute ülesehituse ja kvaliteedi erinevustega. Teadlased leidsid kõigi uurimuste andmete tõlgendamisel, et kaltsiumitabletid suurendavad südameprobleemidesse haigestumise tõenäosust. Seos kehtis sõltumata uuritavate vanusest, soost ja kaltsiumitableti tüübist.

Teadlaste sõnul tuleb kaltsiumitablettide väljakirjutamisse suhtuda edaspidi märksa ettevaatlikumalt, sest nende kasulikkus osteoporoosi tõrjumisel on mõnevõrra küsitav. Kui siiani arvati, et kahju nad ikka ei tee, siis nüüd enam nii väita ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles