Mullu kontrollis oma tervist 195 prostituuti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmetel käis 2013. aastal end sugulisel teel levivate nakkuste suhtes kontrollimas 195 prostitutsiooni kaasatud naist.

Neist 120 vastas TAI küsimustikule ja selgus, et vastanutest 46 olid esma- ja 74 korduvkülastajad. Korduvkülastajateks loeti varasemalt vähemalt ühel korral teenust kasutanud prostitutsiooni kaasatud külastajad.

2012. aastal oli külastajaid 206 ja nendest anketeeriti 197 (90 esma- ja 105 korduvkülastajat).

Sotsiaaldemograafiliste näitajate alusel ei ole kahe aasta võrdluses prostitutsiooni kaasatud naiste vahel olulisi erinevusi. Küll aga oli 2012. aastal esmakülastajate seas oluliselt vähem neid, kes iga kord viimase nelja nädala jooksul kliendiga vahekorras olles kondoomi kasutasid (võrdluses korduvkülastajatega).

HIV-testimine viimase 12 kuu jooksul oli nii 2012. kui ka 2013. aastal üsna kõrgel tasemel ― kuni 65 protsenti esma- ja 85 protsenti korduvkülastajatest on end HIVi suhtes uurida lasknud.

Vähem kui kuus kuud tagasi oli günekoloogi  või veneroloogi juures käinud umbes neljandik esmakülastajatest ja pool korduvkülastajatest. Esmakülastajate seas oli oluliselt rohkem neid, kelle viimane günekoloogi või veneroloogi külastus jäi enam kui aastatagusesse aega.

Prostitutsiooni kaasatud naiste eneste poolt antud andmete kohaselt on kõige sagedasemad sugulisel teel levivad haigused, mida nad on viimase kolme aasta jooksul põdenud, klamüdioos ja gonorröa. HIVi, B- ja C-hepatiiti oli nende seas diagnoositud ligi 14 protsendil. Enam kui pooltel juhtudel olid need naised kunagi narkootikume süstinud.

Prostitutsiooni kaasatud naistele pakutakse riigieelarvest rahastatud HIV-nakkuse ja ennetamiseks suunatud teenuseid Tallinnas. OÜ Seksuaaltervise Kliinikus on võimalused anonüümseks ja tasuta HIV- ja STLI-testimiseks ja STLIde raviks. Lisaks pakutakse seksuaaltervise alast jmt temaatilist nõustamist, jagatakse turvaseksi vahendeid ja teabematerjale. Teenust rahastab Tervise Arengu Instituut Rahvastiku Tervise Arengukava 2009–2020 raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles