Kontaktsport soodustab MRSA-bakteri levikut

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MRSA ehk metitsilliinile resistentne Staphylococcus aureus.
MRSA ehk metitsilliinile resistentne Staphylococcus aureus. Foto: Repro

Uus uuring näitas, et kontaktspordialadega, näiteks jalgpalliga tegelevaid sportlasi ohustab teiste alade sportlastega võrreldes kaks korda suurem tõenäosus nakatuda antibiootikumi metitsiliini suhtes resistentse Staphylococcus aureus bakteri ehk MRSA-ga.

Uuringu kaasautori Natalia Jimenez-Truque’i sõnul näitas uuring, et isegi väljaspool suurt nakkuspuhangut ning tingimustes, kus sportlased on terved, kannab suur osa neist edasi seda potentsiaalselt ohtlikku bakterit, kirjutab Web MD.

MRSA põhjustab naha ja pehmete kudede nakkusi, mis sageli mööduvad ise või on kergesti ravitavad. Kuid invasiivne MRSA võib põhjustada raskesti ravitavaid haigusi, mis võivad saada inimesele saatuslikuks. Hinnanguliselt tapab MRSA USAs igal aastal 18 000 inimest.

Varem teati MRSA-d peamiselt haiglatingimustes leviva bakterina, kuna haiglaravil viibivate patsientide immuunsus võib olla nõrgenenud. Kuid viimastel aastatel on MRSA hakanud levima ka väljaspool haiglaid. Eriti sportlaste seas, kes satuvad bakteriga kontakti teineteise nahka puutudes. MRSA võib koloniseerida sportlase keha ning areneda tõsisemaks infektsiooniks, kui jõuab näiteks kriimustuste kaudu vereringesse.

Teadlased võtsid kaheks aastaks vaatluse alla 377 Vanderbilti ülikooli võistkonnasportlast, kes esindasid 14 erinevat spordiliiki. 224 neist tegeles mõne kontaktspordialaga, ülejäänud aga näiteks golfi või jooksmisega.

Vaatlusalustelt igakuiselt nina- ja kurguproove võttes leidsid teadlased, et kontaktspordiga tegelejatest kandis MRSAd tervelt 31 protsenti, samas kui ülejäänute seas oli see näitaja 23 protsenti. Tavapopulatsioonist kannab MRSA-bakterit seejuures vaid 5 kuni 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles