Lugeja küsib: miks põlved raksuvad?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valutud raksud ei soodusta liigespõletiku teket nagu sageli arvatakse.
Valutud raksud ei soodusta liigespõletiku teket nagu sageli arvatakse. Foto: SCANPIX

«Iga kord, kui ma kükitan, siis põlved raksuvad. Olen siit ja sealt kuulnud ja lugenud erinevaid põhjuseid, kuid päris selget vastust pole veel saanud. Miks ikkagi põlved raksuvad?» küsib lugeja.

Vastab Mustimets FT OÜ füsioterapeut Laura Lepasalu.

Põhjuseid on erinevaid, kuid valutud raksud ohtu ei kujuta ega soodusta ka liigespõletiku teket nagu sageli arvatakse. Tavaliselt on see tingitud gaasimullikeste tekkest ja eraldumisest liigestes või sidemete/kõõluste liikumisest põlveliigesel.

Rõhumuutused liigestes moodustavad aeglaselt väikeseid gaasimullikesi ja tekitavad kiiresti lõhkedes heli. Põlve liigutamisel põlveliigest ümbritsevad sidemed ja kõõlused venituvad ning vahel võivad viimased liikuda üle väikse luuosa ja seejärel tagasi omale kohale, mis põhjustab taas heli.

Raksusid tekitavad ka osteofüüdid ja luudeformatsioonid, mis kujutavad endast suuremat ohtu liigese erinevatele struktuuridele. Samuti põhjustavad liigeste rakse liigestelgede muutused, mis seotud keha vananemise või traumadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles