Kõrge kolesterool võib viidata eesnäärmevähi tagasituleku riskile

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov.
Vereproov. Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib eesnäärmevähi operatsiooni järgne kõrge kolesterooli ja triglütseriidide tase viidata suuremale tõenäosusele, et vähk tuleb tagasi.

Teadlased võtsid vaatluse alla 843 meest, kellel oli eesnääre eemaldatud, kirjutab Web MD.

Neist 325-l oli kõrge kolesteroolitase, 263-l kõrge triglütseriidide tase ning 293-l oli vähk pärast operatsiooni tagasi tulnud. Teadlased leidsid, et mehi, kelle triglütseriidide tase oli 150 mg/dl või kõrgem, ohustas 35 protsendi võrra suurem vähi tagasituleku risk võrreldes meestega, kelle triglütseriidide tase oli normis.

Uuringu juhtivautor Emma Allott Duke’i ülikooli meditsiinikoolist märkis, et uuringu tulemuste põhjal võib kõrge kolesterooli ja triglütseriidide taseme alandamine aidata vähendada  eesnäärmevähi tagasituleku tõenäosust. Kolesteroolitaset saab edukalt mõjutada toitumise või ravimite (statiinide) abil.

Allotti meeskond leidis samuti, et HDL- ehk nn. hea kolesterooli taseme suurendamine tuli mõnede meeste puhul kasuks. Iga 10 mg/dl suurune HDL-kolesterooli tõus nende puhul, kellel selle tase oli madal (hea kolesterool tasakaalustab halva), vähendas eesnäärmevähi tagasituleku tõenäosust 39 protsendi võrra.

Onkoloog Anthony D’Amico Bostoni Brighami haiglast arvas aga, et uuringutulemuste tõlgendamisel peaks olema ettevaatlik, sest need ei näita põhjuslikku seost ehk siis ei tõesta, et normaalne vererasvade tase aitaks ennetada vähi tagasitulekut.

Et saaks öelda, et statiinide võtmine aitab vähi tagasitulekut ennetada, oleks tema sõnul vajal vastavat kliinilist uuringud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles