Frititud Marsi-batooni söömine võib põhjustada infarkti

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frititud Marsi-batoonid.
Frititud Marsi-batoonid. Foto: Wikipedia / Internet

Värske uuringu kohaselt tõstab frititud Marsi šokolaadibatoonide söömine infarktiriski vaid minutitega.

Šotimaa tõenäoliselt kõige ebatervislikum snäkk on 1200-kilokaloriline frititud šokolaadibatoon, milles on nii palju rasva, et see aeglustab hetkega aju verevarustust, kirjutab Mirror.

Ekspertide hinnangul kuuluvad nende maiuste söömisel riskigruppi mehed, kel on probleeme ahenenud veresoontega.

Glasgow ülikooli teadlased söötsid oma katses õlis frititud Marsi batoone 24 vabatahtlikule. 90 minuti möödudes leiti, et aju verevarustus aeglustus meestel, kuid katsealustel naistel ühtki muutust ei tuvastatud.

Testist osa võtnud üliõpilase kinnitusel tuvastati tõepoolest tema tervisenäitudes pärast batooni söömist muutusi, kuid need olid tagasihoidlikud.

Uuringuga taheti tähelepanu pöörata šotlaste ebatervislikult kõrge rasva- ja süsivesikutesisaldusega toitumisharjumustele.

Kurikuulus Šoti maius valmib nii – kõigepealt tuleb Marsi batoon sügavkülmutada, seejärel mässitakse see taignasse ning tõstetakse fritüüri. See sai populaarseks Šotimaal pärast 1992. aastat, mil maius leiutati. Üheksakümnendate keskpaigas hakkas müstilisest maiustusest kirjutama meedia ja nii see üle maailma kuulsaks saigi. Marsi šokolaadi tootev Mars Inc pole batoonide frittimist heaks kiitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles