Jogurt kaitseb mürgituste eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt
Jogurt Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kanada teadlased on jõudnud järeldusteni, et probiootilised bakterid, mida leidub näiteks jogurtis, aitavad võidelda nii raskemetallide, elavhõbeda kui ka arseeni mürgitustega. 

Kanada teadlaste uuringutest selgus, et probiootiliste bakteritega rikastatud jogurti tarbimine blokeeris rasedatel elavhõbeda imendumise ligi 36 protsendi ja arseeni isegi kuni 78 protsendi ulatuses, kirjutas newsmaxhealth.com.

Need tulemused annavad esimese kliinilise tõendi, et probiootilise jogurti tarbimine võib vähendada surmavaid tervisereriske, mida seostatakse näiteks keskkonnast tulenevate toksiinidega, mida võib leida joogiveest või toidust, eriti kalast.

Isegi madalal tasemel raskemetallidega krooniliselt kokku puutumist peetakse seotuks kindlate vähitüüpide arenguga ning samuti võib selliste ainetega kokkupuutumine aeglustada laste neuroloogilist ja kognitiivset arengut.

Hiljutises uuringus jälgisid teadlased 44 kooliaealist last ja 60 rasedat naist, kes elasid Aafrikas Tansaanias Mwanza linnas. Pärast neile probiootiliste bakteriga jogurti andmist leidus laste kehades vähem toksiine. Rasedate naiste puhul olid uuringul aga kaalukamad tulemused: probiootiline jogurt kaitses neid elavhõbeda eest ligi 36 protsenti enam ja arseeni eest kuni 78 protsenti rohkem.

«Need tulemused on üllatavad,» ütles uuringu eestvedaja Gregor Reid. «Alustuseks näitavad need, et lihtsad kääritatud toidud, mida on kerge toota ka arengumaades, võivad parandada inimeste toitumisharjumusi ja tõsta immuunsust haiguste vastu,» rääkis Reid.

 «Samuti võib selle uuringu tulemusi laiendada ka teistele kohtadele maailmas, kus puututakse toksiinidega kokku iga päev. Lisaks pöörab uuring tavapärasest enam tähelepanu mürkidele ning eriti sellele, kuidas need mõjutavad just lapsi ja rasedaid naisi.»

See uuring avaldati American Society for Microbiology ajakirjas mBio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles