Rasvumine kiirendab maksa vananemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et rasvumine on seotud südamehaiguste, teise tüübi diabeedi ja isegi mõne vähkkasvaja suurema riskiga, on juba ammu teada, nüüd aga selgus, et rasvumine võib kiirendada ka maksa vananemist.

Los Angelese California ülikooli David Geffeni meditsiinikooli inimgeneetika professori Steve Horvathi juhitud uurimisrühma sõnul selgitavad nende uuringutulemused, miks esineb rasvunud inimestel sageli vananemisega seotud haiguste, nagu diabeedi ja maksavähi varajast teket, kirjutab Medical News Today.

Teadlased on ammu kahtlustanud, et rasvumine kiirendab inimeste puhul vananemist. Ent Horvathi sõnul on olnud võimatu seda teooriat teaduslikult tõestada.

Möödunud aastal töötas Horvath välja nn vananemiskella, mis suudab DNA metülatsiooniprotsessi jälgimise abil täpselt tuvastada inimorganite, kudede ja rakkude bioloogilise vanuse. Seda meetodit kasutades suutsidki teadlased leida seose rasvumise ja maksa kiirenenud vananemise vahel.

Et jõuda selliste tulemusteni, võtsid teadlased vaatluse alla ligi 1200 inimkudede proovi, millest 140 olid maksaproovid. Samuti märkisid teadlased üles nende inimeste kehakaalu, pikkuse ja kehamassiindeksi, kellelt proovid võeti.

Nad leidsid, et iga kehamassiindeksi 10 lisaühiku kohta suurenes maksa bioloogiline vanus 3,3 aasta võrra. Näiteks 165 cm pika ja 63,5 kg kaaluva naise kehamasiindeks on 23,3. Sama pikal naisel, kes kaalub 90,7 kg, on aga kehamassiindeks 10 võrra suurem, mis tähendab, et tema maks on seetõttu enam kui kolm aastat vanem.

Horvath selgitas, et ehkki kolm aastat ei pruugi tunduda suure vahena, on sellel tegelikult väga suur mõju tervisele. «Mõne inimese puhul võib rasvumise põhjustatud vananemise kiirenemine olla palju drastilisem, isegi kuni 10-aastase vaheni.»

Teadlased märkisid, et kiire kaalulangetus läbi bariaatrilise operatsiooni (maovähenduslõikuse) ei pööranud maksa vananemist enam tagasi.

Samas ei leitud uuringu käigus seost rasvumise ning rasva-, lihasmassi või vere bioloogilise vananemise vahel.

Oma edasistes uuringutes soovivad teadlased välja selgitada, kas rasvunud inimeste maksa bioloogilist vananemist on võimalik ennetada, et vähendada maksavähi ja diabeedi riski. Selleks plaanivad nad uurida maksa vananemise molekulaarseid mehhanisme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles