Iga viies Soome rase on üle 35-aastane

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase
Rase Foto: AFP / Scanpix

Esimest korda Soome ajaloo jooksul on iga viies lapseootel naine üle 35-aastane.

2013. aasta statistika näitab lisaks, et rasedate seas levib aina jõulisemalt ülekaalulisus, kirjutab Yle uudisteportaal.

Suitsetavate lapseootel naiste protsent on jäänud samaks, mis oli 1980ndatel ning püsib 16 protsendi juures.

Naiste suhtarv, kes on üle 35-aastased ja lapseootel on Soomes kõrgeim kui kunagi varem. Samas on langemas alla 20-aastaste naiste sünnitamine – need moodustasid möödunud aasta kõikidest sündidest vaid kaks protsenti.

Planeerimata sünnituste arv väljaspool sünnitushaiglaid kasvas möödunud aastal viis protsenti. Näiteks sündis kiirabiautos teel sünnitusmajja 71 last.

Kokku sündis Soomes möödunud aastal 58 525 last, mida on 1311 last vähem kui 2012. aastal. Keskmine lapseootel ema vanus on Soomes olnud juba pikka aega 30 aastat.

Suitsetavate lapseootel emade protsent on püsinud sama 1980ndatest saadik. 16 protsenti rasedatest suitsetavad, kuigi 44 protsenti jätavad suitsetamise maha raseduse esimesel trimestril. Siin on toimunud positiivne areng, kuna veel veerand sajandit tagasi jättis vaid 19 protsenti rasedatest raseduse tõttu suitsetamise maha.

Lisaks suitsetamisele on probleemiks ka kaalutõus, mis on suurendanud rasedate diabeeti ning keisrilõigete toimumist. Üks kolmest rasedast emast oli möödunud aastal ülekaaluline, 13 protsenti kõigist aga suisa rasvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles