Testosterooni tarvitamine ei pruugi südameprobleeme tekitada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südameprobleemide riski suurenemise ja testosterooni kasutamise vahel ei ole kindlat seost.
Südameprobleemide riski suurenemise ja testosterooni kasutamise vahel ei ole kindlat seost. Foto: SCANPIX

Testosterooni sisaldavate ravimite seos südameprobleemide riski suurenemisega ei leidnud kinnitust.

Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) hindas Eesti poolt algatatud protseduuri käigus testosterooni sisaldavate ravimite südame ja veresoontega seotud tõsiseid kõrvaltoimeid, sh südameinfarkti teket, teatab ravimiamet.

PRAC leidis, et ei ole kindlat seost südameprobleemide riski suurenemise ja testosterooni kasutamise vahel meestel, kelle organismis ei toodeta piisavalt testosterooni (hüpogonadism).

Komitee hinnangul ületab testosteroonist saadav kasu jätkuvalt võimalikud riskid, kuid testosterooni sisaldavaid ravimeid tohib kasutada vaid juhul, kui testosterooni puudus on kinnitatud lisaks kliinilistele nähtudele ja sümptomitele ka laboratoorsete uuringutega.

PRACi hinnangul on tõendid testosterooni sisaldavate ravimite südamega seotud tõsiste kõrvaltoimete riski kohta vastuolulised. Kuigi mõned uuringud, sh kolm hiljuti avaldatud uuringut, tuvastasid suurenenud südameprobleemide riski testosterooni kasutavatel meestel võrreldes seda ravi mittesaavate meestega, esinesid nendes uuringutes mõned metodoloogilised puudused. Teised uuringud aga ei kinnitanud seda riski.

PRAC märkis ka seda, et testosterooni puudus võib samuti suurendada südameprobleemide tekkeriski.

Sellegipoolest täiendatakse kõigi testosterooni sisaldavate ravimite ravimiinfosid. Lisatakse soovitused testosterooni taseme ja teatud verenäitajate jälgimise kohta ning hoiatused südamehaigetele, maksa- ja neeruprobleemidega patsientidele.

Samuti lisatakse hoiatused, et ohutuse ja efektiivsuse andmed üle 65-aastastel patsientidel on piiratud, et testosterooni tase langeb vanusega ning et ealised testosterooni normväärtused ei ole teada.

Testosterooni sisaldavate ravimite ohutust jälgitakse jätkuvalt. Mitmed uuringud on alles pooleli ja nende tulemusi hinnatakse järgmise perioodilise ohutusaruande osana.

PRACi soovitus edastatakse Euroopa ravimiametite koordineerimisgrupile (CMDh) lõpliku seisukoha vastuvõtmiseks.

Eestis on registreeritud järgmised testosterooni sisaldavad ravimid: Sustanon süstelahus (N.V. ORGANON), Nebido süstelahus (Bayer Pharma AG) ja Testim 50 mg geel (Ferring Lääkkeet Oy).

Eestis kasutab igapäevaselt testosterooni erinevaid ravimvorme hinnanguliselt 220 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles